Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 105 гостей.

Офіційний сайт відділу освіти Артемівської міської ради Донецької області

Великий українець – Михайло Грушевський

Переглядів: 2057

Михайло Грушевський«Мусимо жертвувати всім,
щоб урятувати найдорожче в цей момент:

самостійність і незалежність нашого народу».

Михайло Грушевський

 

 

Завдяки історичній пам’яті людина стає особистістю, народ – нацією, країна – державою… Слова великого українця не втрачають своє важливості вже десятки років. Українське державотворення та наука розпочалися з нього…

29 вересня 2016 року відзначається 150-річчя з дня народження видатного історика,  визначного  державного  і громадсько-політичного діяча, літературознавця, письменника,  публіциста, організатора української науки, академіка Всеукраїнської академії наук Михайла Грушевського.

Відповідно до доручення Президента України Кабінет Міністрів утворив Організаційний комітет з підготовки та відзначення 150-річчя від дня народження Михайла Грушевського.

Згідно заходів з відзначення 150-річчя Михайла Грушевського у вересні 2016 року у м. Києві та інших населених пунктах України проводяться урочистості за участю представників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадськості, науковців, церемонії покладання квітів до пам’ятника М. Грушевському у м. Києві, а також до пам’ятних знаків, установлених на честь видатного українця в інших населених пунктах держави.

У містах і селищах проходять конференції, круглі столи, наукові читання, присвячені популяризації наукової, державотворчої та історико-культурної спадщини М. Грушевського, проводяться відповідні заходи в іноземних державах, зокрема в Республіці Польща, Грузії, Чеській Республіці та Республіці Австрія. На відзнаку 150-річчя від дня народження видатного українця буде викарбувано та введено в обіг в установленому порядку ювілейну монету, випущено в обіг поштову марку та конверт.

Михайло Грушевський належить до тих громадських діячів, які сповна пізнали велич і насолоду тріумфу і гіркоту поразки, але до кінця залишилися вірними ідеї усього життя — самоствердженню свого народу. Пам'ять про нього — вічна, а його наукові праці — невичерпне джерело мудрості.

З метою вшанування пам'яті Великого Українця, популяризації архівних документів, які відображають його життя та діяльність, архівний відділ Бахмутської міської ради надає переліки архівних документів, які зберігаються в архівах міста Києва, Вінниці, Львова.  Цифрові копії цих документів є в архівному відділі. Ці документи можуть бути корисні як учням і вчителям загальноосвітніх шкіл, так і студентам вищих навчальних закладів, всім хто цікавиться історією України.

Перелік цифрофих копій документів для завантаження.