Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 1 користувач та 268 гостей.

Артемівське відділення Донецької ТПП

Уряд схвалив звіт про виконання Держбюджету за 2017 рік

Переглядів: 866

28 березня на засіданні Уряду було ухвалено звіт про виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік». З відповідною доповіддю виступив Міністр фінансів Олександр Данилюк.

Як зазначив Міністр фінансів, вперше за багато років бюджет-2017 був розроблений і прийнятий вчасно - із дотриманням всіх законодавчо встановлених термінів. Така практика дала можливість провести якісну дискусію з членами Уряду, Парламенту та іншими стейкхолдерами бюджетного процесу і зробила процес обговорення набагато прозорішим, адже у всіх бажаючих було достатньо часу для детального вивчення документа та надання своїх пропозицій.

Держбюджет-2017 дозволив профінансувати всі основні реформи в країні та ефективно використовувати бюджетні кошти. У 2017 році Урядом проводилася виважена політика видатків щодо фінансування першочергових потреб:

  • на оборону і безпеку;
  • обслуговування боргу;
  • підвищення розмірів соціальних стандартів;
  • на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг тощо.

Крім того, бюджет-2017 дозволив забезпечити фінансовою підтримкою зростання заробітних плат, запровадити пенсійну реформу і підвищити рівень пенсійного забезпечення громадян, профінансувати ремонт доріг, підвищити зарплату вчителям, вперше на 100% забезпечити потреби в закупівлі ліків.

Дефіцит державного бюджету у 2017 році утримано в межах узгодженого з МВФ та в межах затвердженого законом граничного обсягу. Фактичний дефіцит державного бюджету у 2017 році становив 47,9 млрд грн, або 1,6% ВВП проти затвердженого законом граничного обсягу 2,7% ВВП.

Співвідношення державного і гарантованого боргу до ВВП вперше з 2011 року зменшилося в порівнянні з попереднім роком - з 81% на кінець 2016 року до майже 72% на кінець 2017 року. Це свідчить про те, що баланс поступово наближається до оптимального «безпечного» значення в 60% співвідношення державного і гарантованого боргу до ВВП. Основна причина - низький рівень дефіциту бюджету і, як наслідок, менша потреба в запозиченнях.

Таких результатів вдалось досягти завдяки запровадженню нових підходів у бюджетному плануванні – встановлення чітких орієнтирів та бюджетних правил на середньостроковий період, в тому числі щодо рівня дефіциту державного бюджету.

На позитивні зміни у співвідношенні державного та гарантованого державного боргу також вплинули нові підходи в управлінні державним боргом: запроваджені Міністерством фінансів активні операції з державним боргом щодо зменшення валютної складової та згладжування графіка погашення державного боргу.

Загалом основними підсумками виконання держбюджету 2017 року є:

  • дефіцит держбюджету менше 2% ВВП;
  • виділення коштів на оборону та безпеку в обсязі 4,8% ВВП;
  • забезпечення значного зростання мінімального розміру заробітної плати, розмірів прожиткового мінімуму та інших видів соціальних виплат та допомог;
  • проведення пенсійної реформи та здійснення осучаснення пенсій;
  • підтримка населення в умовах підвищення тарифів на газ та тепло;
  • відновлення державних капітальних вкладень.

В цілому податково-бюджетна політика Уряду у 2017 році забезпечила вчасне реагування на нові виклики, сприяла відновленню фінансової стабільності, забезпеченню необхідними фінансовими ресурсами потреб оборони, соціального захисту, а також були здійснені важливі кроки в рамках податкової реформи та бюджетної децентралізації.

Завантажити презентацію

Джерело:
https://www.kmu.gov.ua/ua/news/kabmin-shvaliv-zvit-pro-vikonannya-derzhb...

 

29.03.2018 - 05:57