Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 114 гостей.

Школа мистецтв м.Артемівська

Програма «Енергодім» Державної установи «Фонд енергоефективності»

Переглядів: 326

ОСББ мають можливість отримати фінансову підтримку на впровадження енергозберігаючих заходів від програми «Енергодім» Державної установи «Фонд енергоефективності». Ця  програма  передбачає надання  ОСББ  грантів для  часткового відшкодування витрат, пов’язаних із здійсненням витрат з енергоефективності.

Програма передбачає два Пакети заходів енергомодернізації багатоквартирних будинків:

  • Пакет «А» (Легкий) складається з відносно недорогих заходів енергоефективності з високим рівнем окупності інвестицій (перш за все модернізація інженерних систем будинку);
  • Пакет «Б» (Комплексний) включає в себе всі заходи Пакета «А» (якщо вони не були впроваджені раніше), а також теплоізоляцію огороджувальних конструкцій (стін, даху, горища, підвалу).

Виплата Гранту Фондом здійснюється поетапно трьома траншами.

Основні етапи участі в Програмі «Енергодім»

ЕТАП І:  Підготовка до ЕЕ заходів

  1. На загальних зборах ОСББ ухвалює рішення про участь у програмі «Енергодім».
  2. Замовляється енергетичний аудит, аудитор складає енергосертифікат будівлі та заповнює рекомендаційний звіт (включає опис проєкту енергоефективних заходів для будинку).
  3. ОСББ заповнює Заявку 1 на участь в програмі «Енергодім» та подає разом із  супровідними документами  через банк-партнер.
  4. Після розгляду Заявки 1 Фондом ЕЕ, ОСББ отримає повідомлення щодо підтвердження часткового відшкодування вартості витрат на енергоаудит. ОСББ отримує Транш 1 за проведений енергоаудит (до 70% витрат) протягом 30 робочих днів з дня направлення повідомлення .

ЕТАП ІІ: Проєктна документація та експертиза

  1. На загальних зборах ОСББ ухвалює рішення про залучення проєктувальника для розробки проєктної документації та проведення експертизи.
  2. Після отримання проєктної документації та висновку експертної організації,  ОСББ через банк-партнер подає Заявку 2 та супровідні документи на затвердження Проєкту та часткове відшкодування витрат на розробку  проєктної документації та її експертизи.
  3. Після розгляду Заявки 2 Фондом ЕЕ, ОСББ отримає повідомлення про підтвердження намірів відшкодувати вартість розробки ПКД. ОСББ отримує Транш 2 (до 70% витрат) протягом 30 робочих днів з дня отримання  повідомлення.

ЕТАП ІІІ: Будівельні роботи та верифікація

  1. ОСББ проводить заходи відповідно до проєктної документації та самостійно обирає підрядників для виконання робіт. Під час виконання робіт повинен здійснюватися технічний та авторський нагляд.  Після завершення робіт проводиться сертифікація енергетичної ефективності будинку.
  2. Після проведення усіх робіт, сертифікації енергетичної ефективності будинку та   обстеження інженерних систем, ОСББ  подає  Заявку 3 та супровідні документи на проведення верифікації виконаних заходів та часткове відшкодування вартості здійснених заходів з енергоефективності.
  3. Після розгляду Заявки 3 Фондом ЕЕ, ОСББ отримає повідомлення про схвалення. ОСББ отримує Транш 3 протягом 30 робочих днів з дня повідомлення.

Розмір гранту для перших 500 ОСББ, заявки яких надійшли та схвалені Фондом, становить до 70%  вартості витрат. Починаючи з 501-ї заявки розмір гранту на відшкодування фактично понесених прийнятних витрат на будівельні роботи становитиме 40% для Пакету заходів «А» та 50% — для Пакету заходів «Б».

До  Фонду вже  подано понад 200 заявок зі всієї України. Щоб зменшити фінансове навантаження на ОСББ, міські ради приймають Програми, які передбачають відшкодування з місцевих бюджетів частини кредиту та/або   відсоткової  ставки  за кредитами, залученими ОСББ, які беруть участь у Програмі «Енергодім» Фонду енергоефективності.

23 вересня 2020 року Бахмутська міська рада уклала Меморандум про співпрацю з Фондом енергоефективності. Тепер необхідно рухатись далі.

Реалізація Програми  з відшкодування частини відсоткової ставки за кредитами, залученими на заходи з енергозбереження та підвищення енергоефективності для населення («теплі кредити»), участь у програмі «Енергодім»  Фонду енергоефективності, а також реалізація інших програм, що передбачають модернізацію житлового фонду, сприятимуть досягненню позитивних  змін  та допоможуть  населенню та ОСББ нашої громади модернізувати свої будинки, зробити їх більш комфортними і зменшити витрати на оплату комунальних послуг.

З більш детальною інформацією про умови участі у програмі «Енергодім» можна ознайомитися за посиланням https://eefund.org.ua/programa-energodim