Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 1 користувач та 210 гостей.

Верховна рада України

Право на призначення грошової допомоги

Переглядів: 1657

Пунктом 7-1 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (зі змінами, внесеними Законом від 08.07.2011 р. №3668 “Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи”, що набрали чинності з 1 жовтня 2011р.) передбачено виплату грошової допомоги, яка не підлягає оподаткуванню в розмірі 10 місячних пенсій. До отримувачів зазначеної допомоги відносяться: працівники освіти, охорони здоров’я, спортсмени та артисти.

Грошова допомога надається за таких умов:

  1. пенсія за віком відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” призначається починаючи з 1 жовтня 2011 р.;
  2. на день досягнення пенсійного віку, передбаченого ст.26 Закону, працювали в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до п. “е”- “ж” ст.55 Закону України “Про пенсійне забезпечення”;
  3. страховий стаж на зазначених посадах: 35 років для чоловіків, 30 років для жінок;
  4. якщо до цього вони не одержували будь - якої пенсії.

Порядок обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги та її виплату, затверджений постановою Кабінету Міністрів України  від 23.11.2011 р. №1191. При цьому розрахунок страхового стажу, який дає право на призначення грошової допомоги провадиться в календарному обчисленні та враховується на день досягнення пенсійного віку передбаченого ст.26 Закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” або на дату звернення за призначенням пенсії, але не раніше дня досягнення пенсійного віку. Для визначення розміру грошової допомоги враховується місячний розмір, обчислений згідно зі ст.27 і 28 вищезазначеного Закону.

Виплата грошової допомоги провадиться органами Пенсійного фонду України одноразово в розмірі 10 місячних пенсій за рахунок коштів Державного бюджету України одночасно з першою виплатою пенсії, призначеної до виплати.  

Більш детальну інформацію з цього питання можна отримати в управлінні праці та соціального захисту населення Артемівської міської ради за телефоном: 44-64-01 або в Артемівському об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України.    

І.В.Сподіна,
начальник управління праці
та соціального захисту населення
Артемівської міської ради