Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 124 гостя.

 Краеведческий музей г. Артемовск

Легальні трудові відносини – соціальні гарантії та добробут країни!

Переглядів: 1222

Важливою суспільною проблемою сьогодні залишається тіньові зайнятість і заробітна плата. Нажаль, непоодинокими є випадки приховування трудових відносин та реальної заробітної плати, а «майстерність» у такому приховуванні в певних колах помилково вважається однією із визначних характеристик ефективного менеджменту та успішного підприємництва. 

Як це виглядає на практиці? Трудові відносини у різноманітні способи приховуються від держави та суспільства, працівник отримує гроші за свою роботу, але працює без жодних визнаних та забезпечених законом зобов’язань з боку роботодавця. Або людина «офіційно» є найманим працівником, має трудовий договір, трудову книжку, посаду тощо, але в обумовлений день отримує «додаткову винагороду від шефа» – готівку у конверті.

На перший погляд задоволені усі – і роботодавець, і робітник. Обопільна вигода здається очевидною – роботодавець не сплачує зайвих коштів, працівник приносить в родину більше реальних, «живих» грошей. Але це не так.

Дуже часто за такою щедрістю роботодавця скривається не тільки і не стільки бажання не платити зайвого державі, але й бажання уникнути будь-яких зобов’язань перед працівником – гарантованої законодавством оплачуваної відпустки, оплати тимчасової непрацездатності (по-простому оплати лікарняного), компенсацій за (не приведи, Боже!) травми та каліцтва на робочому місці. Навіть приховуючи лише частину зарплати, роботодавець робить «ведмежу послугу» офіційно працевлаштованим працівникам, адже майбутня пенсія і велика кількість соціальних виплат безпосередньо залежать від офіційного рівня зарплати та сплаченого з неї єдиного соціального внеску.

Отже пропонуючи приховати від держави заробітну плату чи її частину або, навіть, змушуючи працівника до такого приховування, несумлінний працедавець ошукує не тільки державу, не тільки суспільство, задоволення найважливіших потреб якого неможливе без податків, але й, перш за все ошукує самого працівника. Фактично це масштабне шахрайство, потерпають від якого всі – і сам працівник, і держава, і сусід-пенсіонер, що виживає на маленьку пенсію, і покинута батьками дитинка в будинку маляток, і лікар, і вчитель, і, в решті решт, сам роботодавець. Банальне – пояснюване, але не виправдане – бажання отримати більше «зараз» перетворюється на проблему не тільки «зараз», але й «потім».

Чи є ліки від цієї суспільної хвороби? Так. Це взаємна відповідальність і повага всіх і кожного до країни, в якій живеш, повага до себе в решті решт. Ніякі перевірки, ніякі штрафи не зроблять тут того, що може зробити відповідальне ставлення всіх і кожного до своїх обов’язків громадянина і просто людини.

Шановний громадянине! Не позбавляйте себе соціальних гарантій, не ставайте співучасником порушень законодавства!

Шановний роботодавцю! Будьте соціально відповідальним! Пам’ятайте, від Вас, від Вашої сумлінності та доброчесності залежить добробут Вашого працівника і його родини, добробут і процвітання нашої країни! Головне управління ДФС у Донецькій області закликає Вас своєчасно оформлювати трудові відносини з найманими працівниками, відображати в звітності реальну зарплату. Пам’ятайте, ухилення від сплати податків в усіх проявах, у тому числі шляхом використання прихованої найманої праці, – це не тільки фінансова, адміністративна та карна відповідальність, але й злочин проти суспільства та країни.