Головне меню

Бахмутський Вісник 2016

ОСББ

Ресурсний центр підтримки ОСББ міста Бахмут

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


Комунальний заклад охорони здоров’я «Центр первичной медицинской (медико-санитарной) помощи Бахмутского городского совета»


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Статистика сайту

Зараз на сайті 0 користувачів та 19 гостей.

Рекомендуємо

Баннер Донецкой торгово-промышленной палаты

Захистить себе від кишкових інфекцій

Переглядів: 66
20.07.2018 - 09:33

Триває довгоочікуване літо – час виїздів на пікники, до улюблених місць відпочинку, пора купань, свіжих овочів, фруктів та ягід. Але разом з цим на перше місце виходить небезпека  харчових отруєнь та кишкових інфекцій.

Гострі кишкові інфекції та харчові отруєння виникають при вживанні харчових продуктів, які легко інфікуються патогенними мікроорганізмами при неправильному їх зберіганні та приготуванні. І в першу чергу це відноситься до молочних і кондитерських продуктів, яєць, продукції з м'яса птахів, фруктів. Адже підвищена температура повітря сприяє створенню умов для збереження і розмноження збудників кишкових інфекцій у навколишньому середовищі, харчових продуктах, воді, предметах домашнього вжитку.

Департамент охорони здоров’я обласної державної адміністрації повідомив про спалах кишкової інфекції у позаміському закладі оздоровлення та відпочинку у північному регіоні Донецької області.

Звертаємо увагу батьків! Якщо ваша дитина контактувала з хворим на кишкову інфекцію та має ознаки захворювання: слабкість, підвищену температуру, біль в животі, блювота та діарея - НЕГАЙНО звертайтесь до лікаря.

При будь-якій підозрі на гострі кишкові інфекції у Вас або Вашої дитини – обов’язково проконсультуйтесь із своїм сімейним лікарем, терапевтом або педіатром.  

v Гострі кишкові інфекції - це хвороба брудних рук. Регулярно мийте руки водою безпечної якості, користуйтесь бутильованою або кип'яченою водою. Для миття рук краще використовувати рідке мило в побутових флаконах - дозаторах, воно не схильне до забруднення мікроорганізмами, на відміну від мила в шматку, яке при неодноразовому використанні заселяється різними бактеріями і вірусами. Зелень, овочі, фрукти необхідно мити водою хорошої якості. Потрібно  стежити за тим, щоб діти не їли ягоди та овочі прямо з грядки НЕ митими.

v Особливу увагу треба приділяти продуктам харчування, особливо молочним, м’ясним та кулінарним виробам. Навіть якщо на упаковці зазначений достатній термін зберігання, а продукти знаходились деякий час при підвищеній температурі існує велика небезпека отруїтись. Краще купувати продукти в магазинах, де вони зберігаються в холодильниках, а не на ринку під палючим сонцем.

v Не можна зберігати готові страви, молочні продукти, кулінарні вироби при кімнатній температурі, вживати в їжу сире молоко.

v У спекотну погоду небезпечним стає купання у відкритих водоймах. Вода не є стерильною: в ній можуть перебувати у великій кількості ентеровіруси, ротавіруси, віруси гепатиту А, дизентерійні палички, яйця гельмінтів. Часто, купаючись, діти ковтають інфіковану воду. Тому слідкуйте за інформацією органів місцевої влади щодо стану водойм міста та наявності безпечних міст для купання.

До уваги батьків!  

  • Стежте за тим, щоб діти не їли ягоди, фрукти та овочі з грядки або відразу після покупки НЕ митими.
  • Навчить дитину правилам особистої гігієни (особливо миттю рук).
  • Під час купання навчіть дитину НЕ ковтати воду.
  • Під час відвідування дитини в оздоровчому таборі  заздалегідь продумайте асортимент та не беріть із собою продукти, які швидко псуються.
  • Під час приготуванні їжі на пікніках на природі, слід суворо дотримуватися гігієни приготування страв, а овочі і фрукти треба брати з собою помитими і просушеними. Перед поїздкою необхідно заздалегідь передбачити асортимент безпечних страв, солодощів та напоїв, які ви берете на пікніки для дітей і дорослих, мати закриті контейнери для транспортування їжі та користуватися пластиковими харчовими контейнерами, індивідуальним одноразовим посудом, серветками. Залишки їжі після пікника слід утилізувати, не залишаючи їх на другий день.
  • Не купуйте і не давайте дітям продукти, які місцеве населення пропонує уздовж доріг, на пляжі (насіння, кукурудзу, солодощі, морепродукти та ін.). Невідомо, як це все було приготовлено і в яких ємностях зберігалося.
  • Не купуйте розрізані арбузи та дині.
  • Використовуйте для пиття лише якісну бутильовану або кип’ячену воду.

Пам’ятайте! Дотримання правил побутової культури і особистої гігієни, правильно приготовлені страви, якісна питна вода та безпечні продукти допоможуть зберегти здоров'я та добре відпочити.


Пошук

Калькулятор енергоефективності
Калькулятор енергоефективності
Програма  державної  підтримки  населення,  ОСББ  та ЖБК до впровадження енергоефективних заходів

Актуально