Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 67 гостей.

Урядовий портал

Інформація для відповідальних батьків

Переглядів: 802
20.08.2018 - 14:57

Літні канікули підходять до завершення. Попереду новий навчальний рік. У цей час посилено готуються до нового навчального року не лише заклади освіти, а й батьки школярів. Шкільні ринки, магазини пропонують розмаїття шкільного приладдя, одягу, взуття. Але батькам дуже важливо придбати для своєї дитини   якісну та безпечну продукцію.

Шкільна форма повинна бути зручною, якісною, відповідати гігієнічним рекомендаціям та нормативам щодо урахування фізіологічних особливостей дітей, відповідного віку, зросту. Одяг дітей не повинен бути тісним, надто довгим і надто широким, стискати судини і внутрішні органи, порушувати функціональні можливості опорно-рухового апарату. Дитина повинна мати можливість легко вдягатися і роздягатися,  одяг повинен виховувати у дитини естетичний смак.

Особливо високі вимоги висуваються до тканин, з яких виготовляється дитячий одяг. Синтетичні матеріали можуть несприятливо вливати на організм дитини, тому їх можна використовувати лише у поєднанні з натуральними волокнами і за умови суворої регламентації відсоткового вмісту. Під час купівлі шкільного одягу необхідно звернути увагу на маркування одягу, що міститься на ярлику. Він повинен кріпитися до кожного швейного виробу. Саме ярлик інформує про якісні та інші характеристики товару та містить реквізити підприємства-виробника. На ньому повинна бути  інформація про волокнистий склад матеріалу, з якого виготовлено одяг. Віддавайте перевагу одягу з максимальним вмістом натуральних волокон.

Дитяче взуття повинне мати низький каблук. Висота каблука для дітей шкільного віку не повинна перевищувати 20-25 мм. Найкраще, звичайно, взуття з натуральної шкіри. Проте, можуть бути використані штучні та синтетичні матеріали для виготовлення підкладки та верху взуття. Однак, не допускається використання підкладки зі штучної та синтетичної шкіри в закритому взутті для дітей.

Одна з перших і найважливіших покупок — портфель або ранець. Важливо не помилитися, вибираючи серед великої кількості варіантів, адже дитина носитиме його щодня кілька років. Отже, зверніть увагу на наступне.  Вага портфеля має бути вказана на етикетці. Розраховуйте так, щоб він складав близько 10% ваги дитини — цей найбільш оптимальний варіант, інакше малюк страждатиме від болю в спині, зіпсує собі осанку і ходу.  Для здорової осанки необхідно, щоб дитина носила портфель або рюкзак не в руках, а безпосередньо на спині. Тому лямки повинні регулюватися, бути широкими (не менше 4 см) і зручними. Ідеальний варіант, якщо вони прошиті м’якою тканиною на тій стороні, яка торкатиметься тіла.  Матеріал, з якого зроблений ранець, має бути екологічно чистим і водовідштовхувальним. «Спинка» ранця має бути ортопедичною (це також  повинно бути вказано на етикетці). Коли примірятимете, перевірте, щоб вона розташовувалася саме на спині малюка. На «спинці» має бути м’яка тканина або сітка для того, щоб дитина не потіла під час носіння портфеля.  Не забудьте про зручність: ранець обов’язково повинен мати зовнішні кишеньки для дрібних предметів, усередині має бути декілька відділень для книг, зошитів, пенала. Перевірте ручку портфеля — вона має бути гладенькою, без рельєфів, щоб дитячій долоньці було зручно.

Не меншу увагу слід приділяти безпеці підручників та зошитів. Звертайте увагу на склад паперу і його якість. Не ведіться на яскраву обкладинку та глянцевий папір.   Безпека цих товарів дуже важлива для зору школяра. Папір має бути достатньо цупким і непрозорим. Білизна сторінок має складати 70-80 відсотків. Якщо білизна більша, сторінка «різатиме очі». І навпаки, на жовтуватих сторінках текст буде блідим, i при читанні написаного тексту доведеться напружувати зір. Сліпучо-білий папір псує зір. Папір для зошитів  повинен бути в міру білим. При цьому товщина ліній, які утворюють рядки та клітинки, має бути 0,2-0,5 мм.

Шановні батьки! Від Вас залежить, щоб навчання було не лише корисною справою, а й сприяло збереженню здоров’я вашої дитини.