Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 107 гостей.

Офійний сайт Соледарської міської ради

Можливі наслідки «райського» відпочинку.

Переглядів: 875
20.08.2018 - 14:58

Літо як і сезон відпусток в Україні вже закінчуються,  але  жага «райського» відпочинку не покидає. У цей період наших співвітчизників манять такі екзотичні країни, як Індія, Шрі-Ланка, Таїланд, Балі, також Єгипет, Туніс, Туреччина… А чи попередив Вас туроператор про заходи безпеки, щодо екзотичних захворювань у регіоні  куди Ви зібрались?

Щорічно в Україну завозять близько 20 тисяч екзотичних хвороб з-за кордону. Найпоширенішими є малярія, амебіаз, хвороба Лайма, лихоманка Денге, лейшманіоз, кліщовий енцефаліт, Коксакі та різноманітні шлунково-кишкові інфекції. З початку цього року в Україні  уже зареєстровано завізні випадки малярії, випадок шистосомозу та дирофіляріозу.

Більша частка цих захворювань, зокрема, різноманітні гельмінтози, передаються через недотримання заходів профілактики й нехтування гігієною: немиті руки, нечистий посуд, дикорослі фрукти й овочі, екзотичні страви, тощо. Причиною інших є укуси комарів, мух та інших комах…

Проте всі несприятливі чинники, в більшості випадків, можна звести до мінімуму шляхом ретельного дотримання профілактичних  заходів:

-          Інфекції шлунково-кишкового тракту, які передаються через їжу або воду, попередити простіше : пити бутильовану воду, продукти харчування – з готелю або супермаркету. Овочі та фрукти вживати чищені, або помиті чистою водою.

-           Складніше вберегтись від тропічних лихоманок, що передаються через покуси комах, проте можливо: спати в кімнаті, де вікна і двері затягнені сіткою, у темну пору доби одягатись так, щоб не залишати відкритими руки і ноги, відкриті ділянки тіла змащувати репелентом – засобом, що відлякує комах.

Обов’язково дізнайтеся, чи у країні, куди ви плануєте поїздку, відбувається передача малярії. Якщо так – проконсультуйтесь  перед від’їздом з лікарем щодо хіміопрофілактики (прийому медикаментів для профілактики захворювання малярією).

Екзотичні хвороби часто маскуються під більш звичні європейські захворювання, тому їх легко сплутати з грипом чи гострими респіраторними інфекціями: підйом температури тіла, озноб, біль в м’язах чи суглобах, кон’юктивіт, висипання  на шкірі, шлунково-кишкові розлади, набряки. При лихоманці Денге відмічаються й неврологічні симптоми, зокрема, порушення координації  рухів.

Після повернення з подорожі, при появі вище наведених симптомів, потрібно обов’язково відвідати лікаря-інфекціоніста і розповісти йому про маршрут подорожі.

Нехай  спогади про відпустку будуть у вас лише приємними!