Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 159 гостей.

Урядовий портал

Педикульоз: профілактика та способи боротьби

Переглядів: 2261
26.09.2018 - 09:38

Слово педикульоз викликає у багатьох людей неприємні відчуття.  Але наявність педикульозу на даний час залишається актуальною соціальною проблемою.  Дослідження, проведені останніми роками в Європі, довели, що воша любить чисте волосся і не боїться води, плаває і бігає (але не стрибає).

Міграція населення,  погіршення гігієнічних умов, соціальна напруженість  сприяють поширенням переносників вошей та відповідно хвороб, що вони переносять.

Педикульоз або завошивість – це зараження людини вошами. Ці комахи паразитують на людині та харчуються її кров’ю. Самки відкладають яйця-гниди, які міцно приклеюють до волосся.

Зустрітися з педикульозом можна практично в будь-якому місці при тісному контакті  з людиною, яка має вошей ( в поїзді, магазині, перукарні, громадському транспорті та навіть у басейні). Протягом 2-3 днів воша може чекати нового господаря на предметах побуту (гребінці, щітки), білизні, одязі, головних уборах.

На тілі людини паразитують три види вошей: платяні, головні та лобкові. Ураження головними та платяними вошами називається педикульозом, лобковими - фтиріоз.

Платтяні і головні воші є перенощиками таких небезпечних інфекцій, як висипний тиф. За даними  Центру громадського здоров’я МОЗ України у 2017 році в порівнянні з попереднім роком зростання ураженості на педикульоз, фтиріоз зареєстровано в 11 регіонах: Вінницькій, Миколаївській, Полтавській, Харківській, Чернігівській, найбільш суттєво – у Кіровоградській – на 36,69 %, Луганській – на 24,65%, Одеській – на 22,09%, Тернопільській – на 19,05%, Волинській – на 14,55 %. Збільшення ураженості понад 10% відмічається за рахунок дітей від 0 до 17 років у Волинській, Одеській, Тернопільській та Хмельницькій областях. Значне зростання рівня ураженості дорослого населення зареєстровано в Луганській – на 33,9%, Миколаївській – на 32,8%, Кіровоградській – на 30,61%, Полтавській – на 20% областях та м. Києві – на 18,64%. Зниженя спостерігається в 14 регіонах, найбільше в Рівненській області – на 35,11%. 

Ризик зустрітися з вошами існує у людей різного віку, особливо серед дітей шкільного віку, навіть при дотриманні правил гігієни.

Першочерговим заходом в боротьбі з завошивленістю є її раннє виявлення. Батькам необхідно регулярно, мінімум 1 раз на тиждень, при яскравому освітленні ретельно оглядати голову дитини, особливо якщо дитина повернулася з відпочинку або поїздки.

Симптомами захворювання є свербіж в місці укусу, розчухи, скоринки на голові, дрібні сіруваті плями в місці укусів, виявлення паразитів на голові та волоссі.

Що стосується дорослих, то при відчутті свербіння необхідно обов’язково попросити близьких оглянути голову, особливо у потиличній частині та на скронях.

При наявності на волоссі гнид, або живих вошей необхідно провести відповідну  обробку. Водночас потрібно знищити вошей на особистих та постільних речах, предметах особистого користування, ліжку.

На теперішній час в аптеках є достатній вибір протипедикульозних препаратів. За консультацією зверніться до свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра.

Пам’ятайте,  проводячи боротьбу з педикульозом, ми запобігаємо захворюванню  висипним тифом.