Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 73 гостя.

Презедент України

Підсумки роботи відділення Національної служби посередництва і примирення в Донецькій області у першому півріччі 2019 року

Переглядів: 505
09.07.2019 - 09:52

Протягом січня-червня 2019 року Відділенням проводилась робота по врегулюванню 41 конфліктної ситуації, по яких було взято на облік 41 чинник ускладнення стану СТВ щодо погашення заборгованості із заробітної плати. Причиною виникнення конфліктних ситуацій у звітному періоді стала заборгованість із виплати зарплати в сумі 271535,4 тис. грн.

З початку  2019 року було взято на облік 27конфліктних ситуацій. У звітному періоді, з метою врегулювання чинників ускладнення стану соціально-трудових відносин, фахівцями Відділення по кожному підприємству було складено план заходів по врегулюванню чинників ускладнення стану СТВ та проведено 138 узгоджувальних зустрічей зі сторонами соціально-трудових відносин.

В результаті постійної взаємодії зі сторонами соціально-трудових відносин та органами місцевого самоврядування, протягом січня-червня 2019 року було погашено заборгованості із виплати заробітної плати, що стала чинником ускладнення стану СТВ, в сумі 173760,9 тис.грн., що складає 64% від заборгованості, що стала чинником ускладнення стану СТВ.

Таким чином, на початок 2019 року на обліку Відділення знаходилось 14 конфліктних ситуацій, у звітному періоді було взято на облік 27 конфліктних ситуацій, знято з обліку 26 випадків. Станом на 01.07.2019 року на обліку Відділення знаходиться 15 конфліктних ситуацій з 15 чинниками, по яким в стадії вирішення залишається сума заборгованості із виплати заробітної плати  97773,6 тис. грн.

Крім того упродовж січня-червня 2019 року Відділенням проводилась робота по вирішенню 5 колективних трудових спорів (конфліктів), у яких найманими працівниками було висунуто 23 вимоги.

Упродовж 2019 року з метою проведення моніторингу стану вирішення вимог найманих працівників у колективних трудових спорах, та на виконання рішень примирних органів зі сторонами СТВ було проведено 59 примирних процедур, в т.ч. 51 –  узгоджувальна зустріч та 8 – примирних комісій.

У звітному періоді колективні трудові спори (конфлікти) на підприємствах Донецької обласні не реєструвались.

Упродовж поточного року, з метою вирішення спірних питань між сторонами соціально-трудових відносин виключно у правовому руслі, Відділення спрямовувало свої зусилля на попередження проведення страйків і акцій протесту та послаблення соціальної напруги під час проведення найманими працівниками страйків і колективних припинень роботи. Однак, Відділенням було зафіксовано проведення 5 акцій соціального протесту, а саме: 1 невихід на поверхню, 2 припинення роботи, 1 пікетування та 1 перекриття траси. Всі акції протесту проводилися найманими працівниками вугільних підприємств області через несвоєчасну виплату заробітної плати.

По всіх випадках фахівцями Відділення надавалися консультації та роз’яснення керівникам підприємств, головам територіальних організацій профспілки працівників вугільної промисловості України, голові Міжрегіональної організації незалежних профспілок гірників України, найманим працівниками, виконавчим комітетам відповідних міських рад. Також Відділення сприяло проведенню переговорів по пошуку шляхів вирішення порушених питань та проводило консультації з проблемних питань з керівництвом Донецької облдержадміністрації.

Аналіз виробничих та фінансових показників Донецької області у звітному періоді, стану соціально-трудових відносин на підприємствах області свідчить, що на підприємствах області продовжують існувати, а в окремих випадках, загострюватися чинники погіршення стану соціально-трудових відносин, зокрема зростання заборгованості із виплати заробітної плати, причиною чого є недофінансування вугільної галузі, відставання реконструкції та технічного переозброєння шахт, старіння основних фондів шахт, скорочення наукового потенціалу галузі, припинення виробничої діяльності окремими підприємствами, розрив економічних зв’язків, як між підприємствами, містами та районами Донецької області, так і країнами дальнього зарубіжжя.

У першому півріччі 2019 року до бази конфліктогенних підприємств було внесено 27 підприємств, на яких стан соціально – трудових відносин було взято на облік Відділення з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів).

Аналіз динаміки погашення заборгованості із виплати заробітної плати, що стала чинником ускладнення стану СТВ упродовж звітного періоду, свідчить, що спільні заходи Відділення та сторін соціально – трудових відносин направлені на вирішення вимог найманих працівників, в тому числі і щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати, виявились результативними.

Практичний досвід роботи Відділення свідчить про результативність вирішення вимог найманих працівників та врегулювання чинників ускладнення стану СТВ шляхом проведення узгоджувальних зустрічей зі сторонами соціально-трудових відносин, в ході проведення яких вдається досягнути взаємоприйнятних домовленостей у вирішенні проблемних питань.

Відділенням проводиться цілеспрямована робота з надання консультацій та рекомендацій найманим працівникам та профспілковим організаціям з питань вирішення спірних питань в правовому руслі, в тому числі і шляхом вступу у колективні трудові спори (конфлікти).