Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 90 гостей.

Сайт Артемівської міської централізованної бібліотечної системи

Праця студентів

Переглядів: 801
12.07.2019 - 10:42

Літо – пора відпусток, але не для усіх. Багато студентів в цей час активно шукають підробітки. «Без двох хвилин» спеціалісти і магістри приміряють на собі ролі касирів і продавців, збирають овочі та фрукти, охороняють магазини чи миють тарілки в ресторанах тощо.

Але не завжди роботодавці охоче беруть на роботу студентів.

Проте, відповідно до ст. 43 Конституції України, кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Неповнолітні, тобто особи, що не досягли вісімнадцяти років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці користуються пільгами, встановленими законодавством України, згідно ч.1 ст. 187 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпПУ). Усі пільги, передбачені для працівників, які поєднують роботу з навчанням, зазначені у главі XIV КЗпПУ.

Працівники реалізують право на працю шляхом укладення трудового договору про роботу на підприємстві, в установі, організації або з фізичною особою (ч. 2 ст. 2 КЗпПУ).

Трудовий договір є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін (ч. 1 ст. 21 КЗпПУ).

Оскільки студент під час навчання не укладає трудовий договір з навчальним закладом, то між ним і навчальним закладом не виникають трудові відносини. Робота за трудовим договором студентів денної форми навчання не є сумісництвом і оплачується на загальних підставах (роз’яснення Мінсоцполітики у листі від 25.05.2015 № 198/06/186-15). Трудовим законодавством не передбачено обмежень щодо поєднання студентами вишів роботи і навчання. Тому підприємство має право приймати на роботу таких працівників, у тому числі й на умовах повного робочого дня (роз’яснення Мінсоцполітики у листі від 25.07.2014 № 301/13/116-14).

Таким чином, студент може працевлаштуватися у будь-яку компанію, як під час канікул, так і під час процесу навчання на загальних підставах. Наявність у студента роботи не впливає на нарахування йому стипендії у навчальному закладі.

При укладенні трудового договору студенту необхідно надати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством, - також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я та інші документи (ч. 2 ст. 24 КЗпПУ). Якщо особа працевлаштовується вперше, то вона повинна надати незаповнену трудову книжку. Заповнює трудову книжку роботодавець.

Особи, що молодше вісімнадцяти років, приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду і в подальшому, до досягнення 21 року, щороку підлягають обов'язковому медичному оглядові (ст. 191 КЗпПУ).

Найбільшу увагу слід приділити трудовому договору з такою особою.

Законом передбачені загальні гарантії, наприклад:

  • тривалість робочого тижня, яка не перевищує 40 годин (ч.1 ст. 50 КЗпПУ);
  • виплата лікарняних по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві (п. 1. ч. 1 ст. 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»);
  • необхідність забезпечення роботодавцем безпечних і нешкідливих умов праці (ч. 2 ст. 153 КЗпПУ);
  • тривалість відпустки - 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, згідно ч. 1 ст. 75 КЗпПУ. При цьому, особам віком до вісімнадцяти років надається щорічна основна відпустка тривалістю 31 календарний день, згідно ч. 2 ст. 75 КЗпПУ. Крім того, щорічні відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років надаються у зручний для них час (ч.1 ст. 195 КЗпПУ). Щорічні відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років повної тривалості у перший рік роботи надаються за їх заявою до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на даному підприємстві, в установі, організації (ч.2 ст. 195 КЗпПУ);
  • умови звільнення (ст.ст. 36, 38, 39, 40, 41, 198, 199 КЗпПУ).

Увага! Використання праці неповнолітніх осіб на небезпечних для їхнього здоров'я роботах забороняється. Так, згідно ч.ч. 1, 2 ст. 190 КЗпПУ, забороняється застосування праці осіб молодше вісімнадцяти років на важких роботах і на роботах з шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах. Забороняється також залучати осіб молодше вісімнадцяти років до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми. Забороняється залучати працівників молодше вісімнадцяти років до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні (ст. 192 КЗпПУ).

 У трудовому договорі можна передбачити й інші гарантії, наприклад:

  • режим роботи, що актуально для студента у зв’язку з навчанням. Студент може працювати як на умовах повного робочого дня, тобто вісім годин на день, так і неповного. Оплата праці таких працівників проводиться відповідно до ст. 194 КЗпПУ;
  • розмір заробітної плати, яка повинна виплачуватися не рідше двох разів на місяць, згідно ч. 1 ст. 115 КЗпПУ. (Мінімальна заробітна плата на 2019 рік становить 4173,00 грн.);
  • місце роботи та умови праці;
  • тривалість трудового договору (строковий; безстроковий; на час виконання конкретної роботи);
  • інші питання, пов’язані з майбутньою роботою.