Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 84 гостя.

Донецька обласна державна адміністрація

Призначення пенсії за період роботи на Крайній Півночі

Переглядів: 4317
13.09.2019 - 10:27

Досить велика кількість українських громадян свого часу працювали в районах Крайньої Півночі та на прирівняних до них територіях. Характер і умови роботи дають їм право розраховувати на певні пільги при нарахуванні пенсії.

Пунктом 5 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що період роботи до 1 січня 1991 року в районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі колишнього Союзу РСР, а також на острові Шпіцберген зараховується до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло до 1 січня 1991 року. Між Урядом України і Урядом Російської Федерації 15 січня 1993 р. було підписано Угоду, яка передбачає, що громадяни обох країн, що домовляються, які пропрацювали не менш як 15 календарних років в районах  Крайньої Півночі або не менш як 20 календарних років у місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі, незалежно від місця їхнього постійного проживання на території обох держав, мають право на пенсію за віком: чоловіки – за досягнення 55 років і загального стажу роботи  - не менш як 25 років; жінки – за досягнення 50 років і загального стажу роботи  - не менш як 20 років.

Громадянам, які працювали як у районах Крайньої Півночі, так і в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі, один рік роботи у місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі, зараховується за дев’ять місяців роботи в районах Крайньої Півночі. Наприклад, людина пропрацювала 10 років в районах Крайньої Півночі і 7 років в місцевості, прирівняної до районів Крайньої Півночі. З урахуванням того, що рік роботи в місцевості, прирівняної до районів Крайньої Півночі зараховується за 9 місяців роботи в районах  Крайньої  Півночі, її стаж роботи в районах Крайньої Півночі складе: 10+(7х9:12)=15 років, що вистачає для більш раннього виходу на пенсію.  Якщо людина пропрацювала в районах  Крайньої  Півночі менше 15 років, то призначення пенсії такій особі буде вирішуватися на загальних підставах відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», тобто при досягненні пенсійного віку. 

За законодавством, що діяло раніше, період роботи  в районах  Крайньої  Півночі або у місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі, обчислювався  в наступному порядку: період роботи з 01.08.1945р. до 01.03.1960р. - 1 рік роботи зараховується за 2 роки,  з 01.03.1960р. до 01.01.1991р.- 1 рік роботи за 1 рік і 6 місяців, а період роботи на острові Шпіцберген - 1 рік роботи за 2 роки.

Основною умовою для кратного (пільгового) обчислення стажу роботи на Крайній Півночі є факт укладення з працівником трудового договору про роботу в цих районах на відповідний термін.

У разі відсутності строкового договору до уваги можна взяти й інші документи, видані безпосередньо підприємством чи архівною установою, де зазначено, що працівник мав право на пільги, передбачені відповідними постановами Ради Міністрів СРСР чи указами Президії Верховної Ради СРСР.

Слід відмітити, що під час призначення пенсії за ст.1 цієї тимчасової Угоди на території України для визначення розміру пенсії зараховується стаж, набутий у районах Крайньої Півночі й у місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі , лише до 1 січня 1991 року. Заробітна плата для обчислення пенсії також ураховується лише за період роботи до цієї дати. При цьому розмір пенсії визначається за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та залежить від страхового стажу і заробітку особи.

Більш детальну інформацію з цього питання можна отримати в Управлінні праці та соціального захисту населення Бахмутської міської ради за адресою:   м. Бахмут, вул Горбатова,57 або в Бахмутсько –Лиманському об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України за адресою:  м. Бахмут, вул. Миру, 35.