Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 85 гостей.

Донецька обласна рада

Своєчасно знищуйте повитицю польову!

Переглядів: 2967
20.05.2020 - 15:09

Повитиця польова є рослиною-паразитом, яка за допомогою своєрідних присосків прикріплюється до інших рослин кучерявими ниткоподібними стеблями, обплітає його і поступово висмокчує.

Для повитиці польової характерний практично необмежений ріст і здатність до розгалуження, а тому один екземпляр паразита за порівняно короткий період може обплутати десятки сусідніх рослин.  

Позбутися від повитиці, рослини паразита, дуже складно, одна рослина цього бур’яну утворює до 15 тисяч і більше насінин, яке зберігає схожість в ґрунті протягом шести-семи років. Особливо страждають від них польові культури.

Уражені рослини сильно слабнуть, призупиняються в рості і розвитку та поступово гинуть. Крім того, повитиці є переносниками вірусів та інших хвороб з одних рослин на інші. У зв'язку з такою великою шкодочинністю, необхідно суворо дотримуватися вимог карантинних заходів.

Враховуючи те, що сходи повитиці польової мають рудиментарний корінь, який лише на 1-2  см проникає в ґрунт, будь-який механічний обробіток ґрунту під час появи сходів цієї рослини призводить до повного її знищення.

Ділянки багаторічних трав, які уражені повитицями, рекомендовано скошу­вати до її цвітіння в радіусі півтора метра навколо них, а скоше­ну вегетативну масу висушувати та спа­лювати. Однак позитивного ефекту можна домогтися, лише використовуючи водночас профілактичні, агротехнічні та хімічні заходи боротьби з карантинними бур’янами.

З метою усунення шкідливого впливу рослини-паразита і подальшого його поширення, Бахмутська міська рада просить усіх громадян, підприємства, організації, установи, квартальні комітети, ЖБК, ОСББ, а також домовласників, орендарів і забудовників будь-якої форми власності своєчасно знищувати карантинні бур'яни!