Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 118 гостей.

Презедент України

Штрафні санкції за порушення трудового законодавства

Переглядів: 610
28.05.2020 - 16:51

Нагадуємо, що з 2 лютого 2020 року змінено розміри штрафів за порушення трудового законодавства України. Це передбачає Закон № 378-ІХ «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України» (ст. 265). Серед основних законодавчих змін варто візначити найбільш актуальні.

Роботодавець, який допустив працівника до робочого місця без оформлення трудового договору, або оформлення працівника на неповний робочий день в той час, коли працівник працює повний робочий день – передбачений штраф у розмірі 10 мінімальних заробітних плат, тобто 47230 грн. за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення. Для юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (далі - ФОП), які використовують найману працю та є платниками єдиного податку 1-3 груп – передбачене попередження. За повторне порушення протягом двох років з дня виявлення – передбачений штраф 30 розмірів мінімальної зарплати за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, тобто 141690 грн.

Такі ж штрафні санкції загрожуть роботодавцям, які виплачують заробітну плату без нарахування та сплати Єдиного соціального внеску (ЄСВ).

За недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці передбачений штраф у розмірі двух мінімальних заробітних плат, тобто 9446 грн., за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

За недотримання встановлених законом гарантій та пільг мобілізованим працівникам передбачений штраф у розмірі чотирьох мінімальних зарплат, тобто 18892 грн. за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення. Для юридичних осіб та ФОП, які використовують найману працю та є платниками  єдиного податку 1-3 груп – передбачене попередження.

За недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні передбачений штраф у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

За недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю в частині виявлення неоформлених працівників – передбачений штраф у розмірі 16 мінімальних заробітних плат, тобто 75568 грн.

Додатково нагадуємо, що згідно зі ст. 8 Закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік» мінімальна заробітна плата з 1 січня 2020 року становить 4 723 грн.

Порушення інших вимог законодавства про працю, крім передбачених абзацами другим - восьмим ч. 2 ст. 265 КЗпП України, - у розмірі мінімальної заробітної плати за кожне таке порушення.

 

Відділ з питань праці Бахмутської міської ради
Використано: https://legalhub.online/trudove-pravo/z-2-lyutogo-2020-roku-diyut-novi-shtrafy-dlya-porushnykiv-trudovogo-zakonodavstva-sumy/