Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 57 гостей.

Артемівське відділення Донецької ТПП

Подання виробниками транспортних засобів податкової декларації з екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів

Переглядів: 1305

Міністерство доходів і зборів України повідомляє, що Законом України від 4 липня 2013 №422-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів та вдосконалення деяких податкових норм» (далі – Закон №422, Кодекс) з 1 вересня цього року. Кодекс доповнено новим об’єктом оподаткування екологічним податком за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів (далі – утилізаційний податок).

Згідно з п. 240.2 1 ст. 240 Кодексу платниками утилізаційного податку є особи, які, зокрема, здійснюють виробництво (виготовлення) транспортних засобів на митній території України, які класифікуються за кодами товарних позицій 8702, 8703, 8704 та 8705 згідно з УКТ ЗЕД, для їх продажу на внутрішньому ринку України.

Не є платниками утилізаційного податку, на підставі п.п. 240.6.5 п. 240.6 ст. 240 Кодексу, виробники транспортних засобів на території України, які взяли на себе зобов’язання забезпечити утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів у порядку та на умовах, визначених законом щодо утилізації знятих з експлуатації транспортних засобів.

При обчисленні утилізаційного податку, який підлягає сплаті за транспортні засоби, вироблені в Україні, не враховуються транспортні засоби, реалізовані особам, зазначеним у п.п. 242.3.1 п. 242.3 ст. 242 цього Кодексу, а саме – реалізуються для інвалідів, у тому числі дітей – інвалідів, а також транспортні засоби спеціального призначення (швидка медична допомога, транспортні засоби пожежної і техногенної безпеки та для потреб підрозділів центральних органів виконавчої влади, що реалізують державну політику у сферах цивільного захисту та рятувальної справи), оплата вартості яких здійснюється за рахунок коштів державного або місцевого бюджетів, коштів фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування (п. 249.11 ст. 249 Кодексу).

Датою виникнення податкового зобов’язання для транспортних засобів, вироблених в Україні, є дата реалізації транспортних засобів на внутрішньому ринку України особою, яка виробила (виготовила) такі транспортні засоби (п. 249.10 ст. 249 Кодексу).

Згідно з п. 250.2 ст. 250 Кодексу, зокрема, платники утилізаційного податку, що здійснюють виробництво (виготовлення) транспортних засобів на митній території України для їх продажу на внутрішньому ринку України, складають податкові декларації за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст.. 46 Кодексу, подають її протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, до контролюючих органів та сплачують податок протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання податкової декларації – за місцем перебування платника податку на податковому обліку в контролюючих органах.

Відповідно до підпунктів 250.13.1 та 250.14.1 ст. 250 Кодексу разом з поданням платниками утилізаційного податку контролюючому органу декларації з екологічного податку подаються реєстри виданих за податковий (звітній квартал) довідок про сплату та про звільнення від сплати утилізаційного податку.

На даний час розробляється нова форма Податкової декларації екологічного податку.