Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 61 гість.

Школа мистецтв м.Артемівська

Проблеми нинішнього працевлаштуваня

Переглядів: 3045

Нелегальна зайнятість, виплата заробітної плати „у конвертах” – гострі проблеми нинішнього працевлаштування. Погоджуючись працювати без трудового договору, людина позбавляється будь-якої соціальної підтримки на лікування, відпустку і в перспективі – на пенсійне забезпечення.

 Оскаржити нижчу, ніж мінімальна, зарплату такий працівник не зможе, оскільки довести, що заробив її саме на цьому підприємстві, практично неможливо. З цієї ж причини в разі хвороби чи нещасного випадку на виробництві ні лікарняного листка, ні тим більше компенсації за каліцтво постраждалий не побачить...

Окрім того, якщо працівник отримує зарплату „в конверті”, то втрачає не тільки він, а й державний бюджет, куди не сплачуються податки.
Аби допомогти таким працівникам-нелегалам, податківці проводять низку контрольно-перевірочних, консультативно-просвітницьких та інших заходів, спрямованих на виявлення незареєстрованих працівників та їх легалізацію.

У 2010 року до оподаткування залучено 385 фізичних осіб, праця яких використовувалася без належного оформлення трудових відносин та сплати податків. У результаті вжитих заходів працедавці додатково сплатили до бюджету 37,2 тис. грн. податку з доходів фізичних осіб.

Ось красномовний факт із минулорічної практики податківців. Фізична особа-підприємець Д. на спрощеній системі оподаткування здійснює перевезення вантажів за допомогою  автомобільного транспорту на території України. Під час співставлення кількості ліцензійних карток на автомобільний транспорт до кількості оформлених належним чином найманих працівників, встановлено, що платником податків укладено належним чином трудові відносини з 2 найманими працівниками. Зарплата найманим працівникам сплачувалася, але ПДФО не утримувався та до бюджету не перераховувався, податкові розрахунки до Артемівської ОДПІ не надавалися. За результатами документальної невиїзної перевірки підприємцю донараховано до сплати в бюджет 3,4 тис.грн та притягнуто до адміністративної відповідальності.

Під час перевірки торгового об’єкту фізичної особи – підприємця С. податкові ревізори Артемівської ОДПІ встановили факт використання праці 2 найманих працівників без належного оформлення трудових відносин.
У цілому за відпрацьований час вони отримали понад 6,0 тис. грн  заробітної плати без утримання податку з доходів фізичних осіб. Окрім того, перевіркою встановлено, що працедавець не сплачував єдиний податок за найманих продавців.

 

Начальник Артемівської ОДПІ                          Є.В.Басов