Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 85 гостей.

Сайт Артемівської міської централізованної бібліотечної системи

Цільове призначення земельної ділянки

Переглядів: 665
Питання: 

Чи отримає пільгу зі сплати земельного податку пенсіонер (за віком), якщо державний акт на землю оформлено за цільовим призначенням земельної ділянки «комерційне»? Водночас земельну ділянку використовують не за цільовим призначенням, оскільки на ній розташовано житловий будинок.

Відповідь: 

Відповідно до пп. 281.1.3 п. 281.1 ст. 281 Податкового кодексу не сплачують земельний податок, зокрема, пенсіонери (за віком).

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб цим пунктом, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм, визначених п. 281.2 ст. 281 Податкового кодексу.

Крім того, ст. 141 Земельного кодексу визначено підстави припинення права користування земельною ділянкою, зокрема, використання земельної ділянки не за цільовим призначенням.

Таким чином, пільга надається фізичній особі — пільговику згідно з п. 281.1 ст. 281 Податкового кодексу, яка підпадає під підстави її надання з урахуванням вимог п. 281.2 цієї статті (цільове використання земельної ділянки).

Статтею 20 Земельного кодексу передбачено встановлення та зміна цільового призначення земельних ділянок. Зміна цільового призначення земельних ділянок здійснюється за проектами землеустрою щодо їх відведення.

Зміна цільового призначення земельних ділянок приватної власності здійснюється за ініціативою власників земельних ділянок.

Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки погоджується в порядку, встановленому статтею 1861 Земельного кодексу.

Отже, в даному випадку земельна ділянка використовується не за цільовим призначенням, а тому власник такої земельної ділянки повинен сплачувати земельний податок на загальних підставах відповідно до чинного законодавства.