Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 115 гостей.

Донецька обласна рада

202 роки з дня народження Тараса Шевченка.

Переглядів: 1901
09.03.2016 - 10:00

Сьогодні виповнюється 202 роки з дня народження видатного українського поета, художника і письменника, основоположника нової української літератури Тараса Шевченка.

Шевченко народився 9 березня 1814 року в селі Моринці Черкаської області (Звенигородський повіт Київської губернії) в сім'ї кріпака. У 9 років втратив матір, в 11 - батька.

У 1831 році Шевченко був відданий на 4 роки в учні до художника Василя Ширяєва в Петербурзі. У складі артілі художника Шевченка брав участь у розписі Петербурзького Великого театру як підмайстер-рисувальник.

У 1838 році впливові покровителі Шевченко, серед яких - художник Карл Брюллов, поети Василь Жуковський та Євген Гребінка, викупили молодого поета на свободу. Пан погодився відпустити кріпака за чималу на той час суму - 2,5 тис. Рублів. Щоб її зібрати, Карл Брюллов написав портрет Василя Жуковського - вихователя спадкоємця престолу, і портрет був розіграний в лотерею, в якій взяла участь царська родина.

Отримавши свободу, Шевченко став студентом Петербурзької Академії мистецтв. Завдяки високому рівню підготовки його зарахували відразу в четвертий клас. Незабаром він став одним з улюблених учнів Карла Брюллова.

У 1840 році вийшла перша збірка віршів Шевченка "Кобзар", куди увійшло 8 віршів. Книга розійшлася за два тижні і придбала неймовірну популярність. Окремими виданнями вийшли поеми "Гайдамаки" (1841) і "Гамалія" (1844).

Шевченко був заарештований в 1847 році і був укладений в казематі в Петербурзі. У цей час створює цикл віршів "В казематі". Шевченко винесли найсуворіший вирок серед усіх братчиків через вміст нібито "обурливих віршів" "Трьох літ" - довічна солдатська служба. Його вислали в найвіддаленіші місця Російської імперії.

Незважаючи на заборону писати і малювати, Шевченко створив на засланні чотири книжечки, кілька поем, почав писати повісті російською мовою.

Після смерті Миколи І в 1855 році була амністія в'язнів. Але Шевченко звільнили тільки через два роки.

Протягом останніх трьох років життя Шевченка, незважаючи на підірване здоров'я, активно займався просвітницькою діяльністю. Підготував до друку "Буквар" для вечірніх шкіл (був випущений тиражем в 10 тисяч екземплярів за рахунок автора). У 1860 році перший в Російській імперії отримує звання академіка гравюри.

Помер 10 березня 1861 року в віці 47 років від хвороби серця. Був похований на Смоленському кладовищі в Петербурзі, а за два місяці труну з його прахом, відповідно до його заповітом, перевезли в Україну і похований на Чернечій горі біля Канева.

9 березня о 15-00 в Артемівському музичному училищі ім. Івана Карабиця пройде захід, присвячений річниці з дня народження Кобзаря, а 10 березня о 15-00 народний артист України Фемій Мустафаєв та заслужений діяч мистецтв України Анжела Ярмолюк виступлять з програмою «Тарас Шевченко. Солоспіви».

Останні статті на сайті