Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 97 гостей.

Актуальні питання пенсійного законодавства в запитаннях-відповідях

Переглядів: 2336
03.08.2016 - 08:15

До Артемівського об’єднаного управління Пенсійного фонду України надходять запитання  від населення міста Бахмута, Бахмутського району. Спеціалісти управління відповіли на найактуальніші з них.

1.Запитання: в 2015 році я працював на підприємстві на 0,5 ставки (мінімальна заробітна плата на той період складала 1378,0 грн, фактично мені нараховувалось  689,0 грн), але підприємство щомісяця за мене сплачувало єдиний внесок із розрахунку мінімальної заробітної плати. Чи буде зараховано страховий стаж в повному обсязі при розрахунку пенсії? 

Відповідь: З 01.01.2015 набули чинності зміни, які внесені до законодавства. Зокрема, доповнено частину п’яту статті 8 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» в редакції Закону України від 28.12.2014 № 77-VIII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» новим положенням, стосовно  якого роботодавцям необхідно сплачувати єдиний внесок в розмірі не менше мінімального. Тобто, роботодавець у випадку нарахування заробітної плати менше законодавчо встановленого рівня, зобов’язаний донараховувати єдиний внесок до розміру мінімального. При цьому період, в якому заробітна плата виплачена в розмірі менше мінімального, буде зарахований до страхового стажу пропорційно сплаченому єдиному внеску з нарахованої заробітної плати (в даному випадку з 689,0 грн. – стаж складе 15 днів, а не повний календарний місяць). 

2. Запитання: Я переселенець, пенсіонерка. Мені припинили виплату пенсії, а це мій єдиний прибуток. Що мені робити?

Відповідь: Згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 08.06.2016р. № 365 для відновлення виплати пенсії переміщена особа особисто надає відповідну заяву в  управління Пенсійного фонду України на території, на якій ця особа знаходиться на обліку за місцем її фактичного проживання (перебування). До заяви додається копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи та пред`являється оригінал цієї довідки (Порядок оформлення та видачі довідки про взяття на облік  внутрішньо переміщеної особи викладений в  Постанові  Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 509 зі змінами згідно  Постанови КМУ від  08.06.2016  № 352).

      Структурний підрозділ з питань соціального захисту населення проводить перевірку фактичного проживання внутрішньо переміщеної особи, складає акт обстеження матеріально-побутових умов сім'ї, на підставі акту складається подання про призначення (відновлення) або відмову в призначенні (відновленні)  соціальної виплати, прикладається сам акт та передається на розгляд  комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщених осіб. Комісія протягом 5 робочих днів з дня отримання подання виносить рішення про призначення (відновлення) або відмову в соціальних виплатах. Пенсійний фонд призначає (відновлює) або відмовляє  в виплаті пенсії на підставі рішення комісії.

Виплата пенсій внутрішньо переміщеним  особам здійснюється тільки відділеннями «Державного Ощадного банку України». 

3. Запитання: Я нещодавно почала працювати бухгалтером на приватному підприємстві. В зв’язку з розширенням виробництва на підприємстві з`являються  робочі місця з шкідливими  умовами праці, проводиться атестація умов роботи. Мені підказали, що за цих робітників прийдеться сплачувати до Пенсійного фонду якісь кошти. Хотіла б  знати, що це за платежі та  чим загрожує їх несплата?

Відповідь:   Підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім працівників, безпосередньо зайнятих повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників до набуття права на пенсію за віком.

Відповідно до пункту 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" №1058 від 09.07.2003р. та Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України №21-1 від 19.12.2003р. - підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

У разі відсутності добровільної сплати підприємством коштів по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах управлінням ПФУ застосовуються  заходи примусового стягнення заборгованості, а саме- направляється позовна заява до окружного адміністративного суду.

Останні статті на сайті