Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 1 користувач та 319 гостей.

Верховна рада України

«Круглый стол», посвященный 15-летию принятия Основного закона независимой Украины.

Переглядів: 10757
29.06.2011 - 12:09

Накануне Дня Конституции Украины в Артемовском краеведческом музее состоялся «круглый стол», посвященный 15-летию принятия Основного закона независимой Украины.

На него были приглашены представители общественных организаций города, преподаватели вузов, работники культуры. Среди рассмотренных вопросов – история конституционного строительства в Украине из глубины веков до наших дней, конституционный процесс в современной Украине, его проблемы и достижения. В обсуждении приняли участие И.О. Гаевой (старший преподаватель УИПА), И.А. Корнацкий (старший научный сотрудник краеведческого музея), Л.П. Мирошниченко (представительница общественной организации «Дія») и другие. В выступлениях участников «круглого стола» подчеркивалась необходимость создания действенного механизма реализации конституционных прав и свобод граждан, расширения их участия в конституционном процессе. Вниманию гостей была предложена выставка из фондов музея «15 лет Конституции Украины».

28 червня 2011 року минає 15 років відтоді, коли Верховна Рада України, висловлюючи суверенну волю громадян нашої держави, спираючись на багатовікову історію українського державотворення і світовий досвід, прийняла Основний Закон України — Конституцію, яка стала реальною і дієвою основою розбудови незалежної демократичної держави як повноправної учасниці світового співтовариства. День прийняття Конституції проголошено державним святом.

З цієї нагоди та на  виконання Указу Президента України від 25 жовтня 2010 року N 965/2010 «Про відзначення  15-ї річниці Конституції України» в бібліотеках системи були оформлені книжкові виставки: «Стабільність Конституції – стабільність держави» (МБ для дітей), «Конституцію вивчаємо, пам’ятаємо, поважаємо» (Філ.№4), «Ми – громадяни України» (Філ. №5).

В центральній міській бібліотеці була проведена година спілкування «Конституція України в моєму житті». Бібліограф Алексеєва О.С. познайомила присутніх з  історією становлення конституційного права в Україні. Конституція увійшла в суспільне життя як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України. На її фундаментальних засадах ґрунтується сьогодення і вибудовується майбутнє українського народу. Нова Конституція України визнана кращою в Європі, бо вона створена для людей і во благо людей.

У читальному залі центральної бібліотеки оформлена книжкова полиця «Конституція України – фактор стабільності». На ній представлено документи, наукову літературу, які відображають стан і перспективи вдосконалення Конституції України, теоретико-методологічні проблеми системи сучасного конституційного права України. В нагоді читачам  -  тематична картотека «Конституція України», де основні питання розкриваються в розділах: «Історія, традиції, сьогодення Конституції України», «Конституційна реформа», «Права, свободи та обов’язки людини» та ін.

Вихованню у молоді національної свідомості, гідності громадянина Української держави, любові до рідної землі, свого народу, поваги до культури та історії, державної символіки був присвячений усний журнал «Я – громадянин України» у бібліотеці-філіалі №1.

Виставка–спілкування «Конституція: нові закони нашого майбутнього» у бібліотеці-філіалі №7 дала змогу читачам поглибити свої знання в області становлення державотворчого процесу, політики, економіки, соціальної сфери та  культурного життя.

Цікаво відбувся ігровий проект «Ми будуємо державу» (Філ.№8). В його програмі: літературна вікторина “Чи знаємо ми Конституцію України?”,  конкурс “Українками ми народились”, огляд літератури “Читаючи Конституцію”, бесіда “Конституція – головний закон країни”.

Такі заходи збагачують знання про закони нашої держави, сприяють формуванню правової культури користувачів, прищеплюють їм повагу до законів, формують громадську активність, відповідної життєвої позиції та моральної стійкості.

Начальник отдела культуры                                          Е.Г. Медяник