Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 123 гостя.

Школа мистецтв м.Артемівська

Всесвітній день боротьби з пневмонією: протистояти хворобі може кожен!

Переглядів: 1910
11.11.2016 - 13:46

Всесвітній день боротьби з пневмонією проводиться щороку 12 листопада з 2009 року. Як і всі подібні дати, ця ініціатива покликана привернути увагу широкої громадськості до проблематики захворювання.

Про захворювання повинні знати не тільки лікарі та пацієнти, які з ним стикаються, але і уряд, громадські організації, населення в цілому.
Пневмонія - одна з тих проблем, яка може бути вирішена спільними зусиллями. Це одне з найважчих захворювань дихальних шляхів. Його лікування стає з кожним роком все складніше, оскільки у більшості мікробів вже виробився стійкий імунітет до сучасних антибіотиків. Постраждати від пневмонії може кожен, але найчастіше хворіють діти і підлітки.

Це захворювання входить в список 10 найбільш поширених причин смерті в усьому світі. Експерти називають пневмонію "головним убивцею" дітей у віці до 5 років. Щорічно від запалення легенів помирає більше ніж від кору, малярії і СНІДу разом узятих. У 2012 році пневмонія стала причиною смерті 3,1 млн людей. Так, за даними ЮНІСЕФ (Дитячий фонд ООН), в 2015 році від пневмонії загинуло понад 900 тис. дітей, понад 140 тис. з них - діти у віці до 5 років, понад 4 тис. - діти першого року життя.

Пневмонія викликається різноманітними збудниками: вірусами, бактеріями, патогенними грибами. Частота ураження різними збудниками залежить від віку, наявності супутніх захворювань, від деяких інших факторів. Однак починаючи з дитячого віку і закінчуючи літніми людьми основним бактеріальним агентом, що викликає пневмонію, є пневмокок.

Існує кілька шляхів поширення пневмонії. Віруси і бактерії, які звичайно присутні в носі або горлі дитини, можуть інфікувати легені при їх вдиханні. Вони можуть також поширюватися повітряно-крапельним шляхом при кашлі або чханні. Крім того, пневмонія може передаватися через кров, особливо під час пологів або відразу після них.

До симптомів пневмонії відносяться:
— прискорене або ускладнене дихання
— кашель
— висока температура
— озноб
— втрата апетиту
— свистяче дихання (частіше при вірусних інфекціях).
При посиленні важкості захворювання у дітей може відбуватися втягнення нижньої частини грудної клітини – грудна клітина при вдиху втягується (у здорової людини при вдиху грудна клітина розширюється). Найнебезпечніша пневмонія для немовлят та грудних дітей, тому що в цьому віці для неї характерна «блискавична» форма. Дитина може бути не в змозі приймати їжу або рідину. У дитини може спостерігатися втрата свідомості, гіпотермія (зниження температури тіла) і судоми.
Дуже важливо стежити за станом малюка і при появі негативних змін у стані здоров’я або  поведінки дитини необхідно терміново звертатись за медичною допомогою до свого дільничного педіатра або сімейного лікаря.

Профілактика пневмонії спрямована, в першу чергу, на підвищення опірності організму гострим інфекційним захворюванням, а також на попередження цих інфекційних захворювань. Імунізація проти гемофільної інфекції, кору та кашлюку є найбільш ефективним засобом профілактики пневмонії.

Загартовування дитини з перших місяців життя, грудне вигодовування в перші шість місяців життя дитини і його адекватне і повноцінне харчування надалі,  залучення дитини до занять фізкультурою і спортом, вчасне санування  вогнищ  хронічних інфекцій, попередження  і активне лікування  захворювань, які сприяють розвитку бронхолегеневої патології допоможуть попередити це захворювання.
Отже, щоб захистити дитину від пневмонії необхідно наступне:
•    Захист від пневмонії шляхом стимулювання грудного вигодовування і миття рук, а також зменшення забруднення повітря в помешканні, де знаходиться дитина;
•    Імунізація проти гемофільної інфекції, кору та кашлюку;
•    Лікування пневмонії – забезпечення адекватного лікування для кожної дитини.

Звертаємо увагу батьків!
При  появі негативних змін у стані здоров’я або  поведінки дитини необхідно терміново звертатись за медичною консультацією.