Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 1 користувач та 83 гостя.

Верховна рада України

4 лютого Всесвітній день боротьби проти раку

Переглядів: 3185
04.02.2017 - 12:13

Щорічно 4 лютого у світі відмічається День боротьби проти раку. Головними темами цього дня стають профілактика раку та підвищення якості життя пацієнтів з онкологічними захворюваннями.

За останні десять років кількість хворих на рак в Україні зросла на 25%, загальна чисельність населення скоротилася на 4 млн. чоловік. Онкологічна захворюваність стабільно зростає на 2,6-3% на рік.
В місті Бахмуті під наглядом у онколога у 2016 році перебувало 3708 осіб, з них вперше було взято на облік 319 осіб - 8,6% від всіх хворих.
Насамперед це пов'язано з тим, що рак у нас виявляють на пізніх стадіях, коли боротися з ним набагато важче і дорожче. Причина цього - низька культура і страх дізнатися правду по відношенню до свого здоров’я.
У людини можуть бути навіть наявні проблеми зі здоров'ям, але і це не змусить її звернутися до лікаря.
Експерти визнають, що багато форм раку сьогодні виліковні. Шанси на повне лікування збільшуються, якщо хворобу вдається виявити на ранніх стадіях. У більшості випадків українці занадто пізно приходять до лікаря.
Рак – це хвороба, яку можна ефективно лікувати на ранніх стадіях. Але щоб виявити її в зародку – необхідно пройти діагностичне обстеження, яким більшість громадян нехтують.
Для проведення профогляду не потрібні великі кошти. Адже більшість пухлин можна намацати руками або побачити очима. Наприклад, у жінок 80% діагнозів, що стосуються раку молочної залози, ставляться при візуальному огляді і пальпації (обмацуванні). А під час відвідування гінеколога робиться мазок з шийки матки на цитологічне дослідження, яке забезпечує раннє виявлення раку матки. Уважне ставлення до своїх родимок, захист від сонячного опромінення захистять від раку шкіри.
Клінічний та біохімічний аналізи крові також можуть дати початкову інформацію про негаразди в організмі.
Звичайно ж, якщо у людини вже є якісь скарги і підозри, то тут потрібні додаткові обстеження, які можуть коштувати грошей.

 Якщо б кожна людина  хоча б раз у рік або два роки обстежувалась  (наприклад, робила флюорографію, для жінок важливо робити УЗД  або мамографію молочної залози), проходити гінеколога, то ситуація була б інша: пухлини виявлялися б на ранніх стадіях і, відповідно, значна більшість пацієнтів мала вищу якість життя.

У зв’язку з тим, що від онкологічних захворювань в світі вмирає все більше людей, давайте спробуємо відповісти на запитання: «Як уникнути онкології?».

Медицині відомі основні чинники, що збільшують ймовірність розвитку хвороби. До них відносяться: тютюнопаління, зайва вага, малорухомий спосіб життя, зловживання жирною, копченою їжею, сонячне опромінювання, спадковість та часті негативні емоції (гнів, образа).
 
Тому найбільш ефективними заходами профілактики онкологічних захворювань є:
•    відмова від надмірного вживання алкоголю та куріння;
•    повноцінне здорове харчування;
•    нормалізація маси тіла;
•    фізична активність
•    вакцинація проти вірусного гепатиту, папіломовірусу людини (задля запобігання раку печінки     та   раку шийки матки у жінок);
•    захист шкіри від сонячного опромінення
•    вміння правильно переживати негативні емоції і частіше відчувати позитивні.

Відомо, що злоякісні пухлини на ранній стадії їх розвитку можна вилікувати. Жодна пухлина не розвивається за місяць, від моменту виникнення злоякісної клітини до клінічно виявленого раку проходять роки і десятиліття.

В КОЖНОЇ ЛЮДИНИ Є ЧАС І МОЖЛИВОСТІ ЗАПОБІГТИ АБО ВИЯВИТИ ХВОРОБУ