Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 1 користувач та 96 гостей.

ExportUA

Легалізація зайнятості та заробітної плати з визначенням відповідних заходів на 2017 рік

Переглядів: 3926
01.03.2017 - 06:37

Загальновідомо, що розмір призначеної пенсії залежить від тривалості страхового стажу та від отриманої заробітної плати. Якщо розмір легальної заробітної плати менший за мінімальний, то людині не зараховується місяць роботи за повний місяць страхового стажу.

Виплата заробітної плати у «конверті» обкрадає людей і державу, послаблює соціальний захист працівників. Тому, надважливим питанням сьогодення є легалізація зайнятості населення та заробітної плати. Головними причинами зменшення надходжень до бюджету є виплата заробітної плати нижче мінімального встановленого рівня та відсутність повного обліку трудових ресурсів.

На виконання рішень Уряду щодо дотримання законодавства про оплату праці протягом 2016 року Бахмутським об’єднаним управлінням Пенсійного фонду України Донецької області організована системна робота з легалізації трудових відносин та заробітної плати (доходу).

Питання легалізації трудових відносин та заробітної плати (доходів) завжди було одним з пріоритетів роботи управління і відпрацьовувалось в межах діючих Комісій при органах місцевої влади. Позитивна динаміка хоча і досягається, але показники працюючих, що отримують заробітну плату менше мінімального розміру залишаються на високому рівні.

 Так, відповідно до звітності за грудень 2016 року 366 найманих працівників Бахмутського району, або 3 % від загальної чисельності застрахованих осіб (12,3 тис.) за даними реєстру застрахованих осіб мали заробіток на нижчому за мінімальний рівень, з яких 93 випадки мають ознаки порушення законодавства щодо оплати праці. Виплату заробітної плати в розмірі менше мінімальної проводять 93 роботодавця, або 19,5% від загальної кількості страхувальників ( всього 474, з яких 281 юридична особа). Із них 81 перевищує середній 3-відсотковий  показник по району.   

Найбільш загрозливим є той факт, що за основним місцем роботи подовжують отримувати заробітну плату менше мінімальної 28 керівників суб’єктів господарювання. Із них  9 за основним місцем роботи із середньою заробітною платою 857 грн.

Відповідно до затверджених заходів управління Пенсійного фонду України щомісячно проводить аналіз інформаційно-аналітичного масиву з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування за встановленими критеріями . Матеріали передаються до комісій з питань забезпечення своєчасності і повноти сплати податків та погашення заборгованості із заробітної плати Артемівської райдержадміністрації де заслуховуються керівники підприємств.

Завдяки співпраці із органами Державної фіскальної служби та органами виконавчої влади протягом 2016  року

  • збільшено ФОП на 673,2 тис.грн.
  • додатково надійшло єдиного внеску в сумі  148,1  тис. грн
  • кількість СПД , які за основним місцем роботи виплачували заробітну плату менше мінімальної зменшилось на 17,4% , а кількість застрахованих осіб   на 42% відповідно.
  • проведено донарахування та сплата ЄСВ 43 СПД по 146 застрахованим особам. Кількість СПД, які нараховують ЄСВ з порушенням п.5 ст.8 ЗУ №2464 зменшено на 16%.

Результатом інформаційно-роз’яснювальної роботи серед керівників підприємств відбулось зменшення кількості застрахованих осіб, яким надається відпустка  без збереження заробітної плати  більше 15 днів на 64,8%.

Із законодавчою зміною з січня 2017 року мінімальної заробітної плати з 1600 до 3200 грн. управлінням Пенсійного фонду сфокусована робота на забезпеченні координації з органами місцевої влади, державними та контролюючими органами  щодо дотримання законодавства про працю. 

10 лютого розпорядженням голови Артемівської райдержадміністрації створена міжвідомча Робоча група з легалізації трудових відносин.

Головним важелем впливу на дотримання законодавства про працю є свідоме відношення кожного громадянина до оформлення трудових відносин. Тому, для забезпечення обізнаності кожного працівника та роботодавця про залежність пенсійного забезпечення від страхового стажу та заробітної плати у 2017 році управлінням заплановано розгорнуту інформаційно-роз’яснювальну роботу.

Доповідь на колегії Артемівської райдержадміністрації першого заступника начальника Бахмутського об`єднаного управління ПФУ Донецької області Малахової О.Л.

Останні статті на сайті