Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 99 гостей.

Баннер Донецкой торгово-промышленной палаты

Україна переходить від застарілих адміністративних до європейських стимулюючих методів регулювання відносин у сфері енергоефективності

Переглядів: 2215
05.04.2017 - 06:02

15 березня 2017 року, на засіданні Комітету ВРУ з питань ПЕК схвалено розроблений Держенергоефективності законопроект №4595, який має на меті привести неактуальні законодавчі акти з питань контролю у сфері енергозбереження у відповідність до чинного законодавства та правової практики країн ЄС.

Як пояснив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук, з 2012 році із Закону України «Про енергозбереження» виключено норми щодо обов’язковості державного контролю у сфері енергозбереження. У зв’язку з цим, виникла необхідність внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Законів України "Про енергозбереження" та "Про теплопостачання" та вилучити кілька статей.

«Відповідно до цих статей максимальна санкція за порушення ефективної експлуатації паливовикористовуючого устаткування становить сто неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а це на сьогодні 1700 гривень, що при нинішній вартості енергетичних ресурсів не можна вважати адекватним заходом відповідальності», - повідомив Голова Агентства.

«Подібних заходів контролю немає в жодній розвиненій країні. Україні потрібно переходити від застарілих адміністративних неефективних методів регулювання до європейських механізмів стимулювання та фіскальних інструментів. Мова йде про  екологічні та енергетичні податки та збори», - наголосив Голова Агентства та додав, що, наприклад, в Австрії, Бельгії, Великій Британії стягується енергетичний податок за споживання електроенергії, газу, нафти і бензину, що перевищує встановлені норми. У Нідерландах, Данії,  Фінляндії, Швеції для промислових споживачів існує екологічний податок на викиди СО2 за споживання нафтопродуктів, вугілля і природного газу.

«Агентство вже працює над впровадженням подібних механізмів в Україні, - підкреслив С. Савчук. - Крім того, Агентство розробляє законопроект про енергоефективність, який буде містити систему зобов’язань виробників енергії щодо скорочення кінцевого споживання енергоресурсів, вимоги щодо енергетичного аудиту та інші заходи державного контролю, притаманні розвиненим країнам та передбачені законодавством ЄС».

Загалом, члени Комітету ВРУ з питань ПЕК вирішили рекомендувати Парламенту прийняти зазначений законопроект у першому читанні за основу.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності

Останні статті на сайті