Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 84 гостя.

Донецька обласна державна адміністрація

Довгострокові контракти на продаж «зеленої» електроенергії – це та гарантія, на яку чекають інвестори та розробники проектів для безперешкодного залучення фінансування

Переглядів: 1809
05.04.2017 - 06:05

15 березня 2017 року Голова Держенергоефективності Сергій Савчук провів зустріч з представниками компанії «Khmelnytsky Bio Power Plant LLC», яка планує встановити поблизу міста Хмельницького електростанцію потужністю 44 МВт, яка працюватиме на соломі.

У ході розмови  сторони обговорили перспективи реалізації такого проекту в Україні. Зокрема, Нейл Рузерфорд, директор компанії, запевнив у тому, що проект буде успішним і рентабельним. Для будівництва станції буде залучено найкращі сучасні технології та обладнання, у тому числі іноземне, зокрема Данії. Окрім цього, завдяки вигідній локалізації електростанції буде забезпечено постачання близько 300 тис. тон соломи в рік для виробництва електроенергії.

Сергій Савчук підкреслив, що сприятливі умови для впровадження подібних проектів створено завдяки прийнятому у 2015 році Закону України № 514-VIII. Зокрема, скасовано вимогу щодо місцевої складової, яка дозволяє використовувати іноземне обладнання для будівництва об’єктів у необмежному обсязі. «Окрім цього, електростанція продаватиме в мережу електроенергію за збільшеним на 10% «зеленим» тарифом, а саме – 12,38 євроценти/кВт*год», - повідомив Голова Агентства.

Голова Агентства запевнив, що Агентство продовжує удосконалювати законодавство, щоб сприяти залученню інвестицій у «зелені» проекти та ліквідувати бар’єри, які перешкоджають цьому.

На переконання представників компанії, одне з таких питань - існуюча на сьогодні норма щодо укладання однорічних договорів на продаж в мережу електроенергії за «зеленим» тарифом. Це може уповільнювати процес залучення інвестицій на реалізацію проекту. Нейл Рузерфорд висловив готовність продемонструвати досвід таких іноземних країн, як Данія, Німеччина, Великобританія щодо укладання довгострокових договорів на продаж «зеленої» електроенергії.

Наприкінці зустрічі Сергій Савчук повідомив, що наразі вже триває робота над удосконаленням законодавства з цього питання. Зокрема, на сьогодні у Верховній Раді України зареєстровано законопроект «Про ринок електричної енергії» (реєстр. № 4493 від 21.04.2016), статтею 65 якого передбачено, що договір купівлі-продажу електроенергії за «зеленим» тарифом укладається на строк дії «зеленого» тарифу.

Водночас, Голова Агентства повідомив про доцільність залучення міжнародного досвіду для подальшого вирішення цього питання. «Досвід, наприклад, Данії, нам безперечно стане у нагоді. До речі, цього року Держенергоефективності разом із колегами із Данії працює над підготовкою меморандуму про співпрацю двох країн у сфері відновлюваної енергетики. Щоб двостороннє співробітництво було багатогранним та плідним, ми готові внести до проекту меморандуму додаткові напрямки співпраці, зокрема, щодо обміну досвіду по укладанню довгострокових договорів на продаж «зеленої» електроенергії», - відзначив С. Савчук.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності

Останні статті на сайті