Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 125 гостей.

Школа мистецтв м.Артемівська

Перерахунок пенсій з 1 травня 2017 року

Переглядів: 2932
03.05.2017 - 14:12

Статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» передбачено, що прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, з 1 травня становить 1312 грн.

Відтепер для осіб, що втратили працездатність, прожитковий мінімум підвищився з 1247 грн до 1312 грн, у зв’язку з чим органи Пенсійного фонду України провели перерахунок пенсій. Внаслідок проведеного перерахунку зросли розміри виплат, які визначаються з урахуванням прожиткового мінімуму.

Якщо розмір пенсії особи, обчислений з урахуванням наявного в неї страхового стажу та із її заробітку, не досягає мінімального розміру пенсії, який за повний страховий стаж - 20 років (для жінок) і 25 років (для чоловіків) для осіб, яким пенсію призначено до 1 жовтня 2011 та після цієї дати не проводили перерахунку пенсії з урахуванням страхового стажу та заробітку, набутого після призначення пенсії; 30 років (для жінок) та 35 років (для чоловіків) для осіб, яким пенсію призначено після 1 жовтня чи до цієї дати, але після їм було проведено перерахунок пенсії з урахуванням страхового стажу та заробітку, набутого після призначення (попереднього перерахунку) пенсії установлюють на рівні прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність, пенсію встановлюють на рівні цього прожиткового мінімуму.

У випадках, коли страховий стаж неповний, то розмір пенсії також визначають пропорційно до стажу, враховуючи названий прожитковий мінімум. Якщо особа має більше страхового стажу, до її пенсії встановлюється доплата за понаднормовий стаж. При цьому мінімальний розмір пенсії за віком та доплату за понаднормовий стаж визначають з урахуванням прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. Тому з травня ці пенсії перераховано.

У разі, якщо розмір пенсії особи, обчислений за формулою, наведеною ст. 27 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», не перевищує розмір прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, доплату за понаднормовий стаж визначають, ураховуючи розмір пенсії.

Слід зауважити, що перерахунок мінімального розміру пенсії та доплати за понаднормовий стаж стосується лише непрацюючих осіб. Такий перерахунок працюючим пенсіонерам не проводиться (ч. 3 ст. 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

Окрім того, з 1 травня перераховано мінімальні розміри пенсій по інвалідності учасникам ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та осіб щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, мінімальні розміри пенсій шахтарям, мінімальні пенсійні виплати інвалідам війни та учасникам бойових дій, підвищення до пенсій ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань, надбавки особам, які мають статус Почесного донора України, надбавки за особливі заслуги перед Україною та надбавки на утриманців відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

З 1 травня 2017 року пенсія не зміниться для громадян, у яких в складі пенсійної виплати є індексація та щомісячна державна адресна допомога, передбачена постановою Кабінету Міністрів України № 256 до суми 949 грн.

Перерахунок пенсії проводиться автоматично та не потребує особистого звернення пенсіонера до управління Пенсійного фонду України.