Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 104 гостя.

Артемівське відділення Донецької ТПП

З 1 травня 2017 року діє оновлена Програма житлових субсидій

Переглядів: 4044
15.05.2017 - 12:01

Шановні мешканці м.Бахмут! З 1 травня 2017 року діє оновлена Програма житлових субсидій!

Управління праці та соціального захисту населення Бахмутської міської ради повідомляє (далі Управління).

Постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 №300 "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України", яка набрала чинності з 1 травня 2017 року, впроваджено оновлену Програму житлових субсидій.

З урахуванням прийнятих змін у травні поточного року Управлінням буде проведено перепризначення субсидій на наступний 12-ти місячний термін, яка буде розрахована з 01.05.2017 р. на неопалювальний сезон,а з 01.10.2017 р. - на новий опалювальний сезон.

Сім'ям, які вже отримували субсидію повторно звертатися до Управління  та подавати документи не потрібно.

Звертаємо увагу, що заяву і декларацію про доходи необхідно повторно подавати лише сім'ям, які:

  • орендують помешкання;
  • мають зміни у складі сім'ї (наприклад: хтось зареєструвався або знявся з зареєстрованого обліку);
  • звертаються за отриманням субсидії на тверде паливо та скраплений газ;
  • виявили бажання отримувати субсидію за зареєстрованим місцем перебування.

Чи впливає наявність простроченої заборгованості з оплати за житлово-комунальні послуги на призначення субсидій?

Після закінчення строку отримання субсидії Управління самостійно здійснює розрахунок субсидії на наступний період для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді.

У разі отримання від організацій-надавачів житлово-комунальних послуг інформації про прострочену понад два місяці заборгованість з оплати послуг субсидія на наступний строк не призначається, про що Управління інформує особу.

Субсидія буде призначена з дати закінчення дії попередньої субсидії, якщо протягом двох місяців з дати інформування про непризначення субсидії на наступний строк громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію.

Зазначений строк може бути продовжений на підставі рішення комісії, за наявності поважних причин.

Змінено підхід щодо врахування доходів для призначення субсидій 

До внесення змін субсидія на оплату житлово-комунальних послуг розраховувалась виходячи з нарахованих особам доходів без урахування податку з доходів фізичних осіб, за попередній календарний рік.

Відтепер субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається виходячи із середньомісячного сукупного доходу осіб без урахування податку з доходів фізичних осіб за чотири квартали, що передують місяцю, що передує місяцю, з якого призначається субсидія, а субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива - виходячи з розміру доходу за попередній календарний рік.

Під час здійснення розрахунку субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг на наступний період у травні для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді, будуть враховані доходи за період з квітня попереднього року по березень поточного року, включно.

Особливості врахування доходів непрацюючим пенсіонерам

У разі коли на час звернення за призначенням субсидії особа є не-працюючим пенсіонером, який декларує відсутність в останньому місяці періоду, за який враховуються доходи, інших доходів, крім пенсії, до її середньомісячного сукупного доходу враховується розмір пенсії за такий місяць. Під час призначення субсидії на наступний період такій особі не враховуються її доходи у вигляді заробітної плати та доходи від підприєм-ницької діяльності, якщо вона була непрацюючим пенсіонером на кінець періоду, за який враховуються доходи.

Доповнено перелік доходів, які не враховуються при призначенні субсидій 

З 1 травня поточного року при призначенні субсидії не враховується до доходу сім'ї державна допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування.

Визначено термін опалювального періоду для домогосподарств з індивідуальним опаленням

Якщо раніше субсидія на опалювальний сезон призначалася з 1 жовтня до 30 квітня і перераховувалася відповідно до прийнятого рішення органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади про дату початку та закінчення опалювального сезону, то в опалювальний сезон 2017/2018рр. для сімей, які користуються індивідуальним опаленням, субсидія на послугу опалення буде нараховуватись з 16 жовтня до 15 квітня.

Для тих же, хто користується централізованим опаленням, субсидія й надалі призначатиметься на період з 1 жовтня до 30 квітня та буде пере-раховуватись в залежності від прийнятих рішень органів місцевого само-врядування про початок/закінчення опалювального періоду.

Збільшується соціальна норма житла для непрацездатних осіб при призначенні субсидій

Відтепер розмір субсидії для пенсіонерів, інвалідів та інших непраце-здатних осіб буде більшою, адже соціальна норма для них збільшена майже в два рази на підставі внесених змін до постанови Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 р. № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування».

Якщо в помешканні проживає одна-дві непрацездатні людини, соціальна норма, за якою їм рахуватиметься розмір субсидії, збільшується з 48,87 м2 до 75 м2 на домогосподарство.При цьому комісії матимуть право, як і раніше, призначити субсидію на понаднормову площу.

Можливість призначення субсидії за зареєстрованим місцем перебування

У разі реєстрації місця перебування особи субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення на строк, що не перевищує шести місяців з дати реєстрації місця перебування.

На наступний строк субсидія призначається за особистим зверненням громадянина після продовження строку реєстрації місця перебування.

Про що необхідно повідомляти управління соціального захисту населення шляхом подання відповідних документів?

Протягом місяця отримувачі субсидії повинні повідомити управління соціального захисту населення, шляхом подання відповідних документів, про наступні зміни:

  • складу зареєстрованих у житлі (наприклад: хтось зареєструвався або знявся з зареєстрованого обліку), у такому випадку подаються також нові заява і декларація;
  • соціального статусу членів сім'ї (наприклад: хтось звільнився або влаштувався на роботу, став пенсіонером);
  • про здійснення одноразової покупки (оплати послуг), на суму яка перевищує 50 тисяч гривень;
  • зміна комунальних послуг: відмовилися від централізованого опалення і перейшли на індивідуальне чи навпаки.

Звертаємо увагу, що у разі свідомого подання громадянином документів з недостовірними відомостями або неповідомлення про вищевказані зміни сума надміру перерахованої субсидію повертається за вимогою управління соціального захисту населення, зокрема, шляхом зняття відповідних сум з особових рахунків отримувачів  субсидії на підприємствах –надавачах житлово-комунальних послуг.

Зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 23.08.2016 р. № 534 «Деякі питання надання субсидій для відшкодування витрат на оплату послуги з централізованого опалення (теплопостачання) та послуг з газо-та електропостачання для індивідуального опалення"

Постановою внесено наступні зміни до Порядку розрахунку та повернення до бюджету невикористаних сум субсидії на оплату опалення:

Після закінчення опалювального сезону невикористана сума субсидії для відшкодування витрат на оплату послуги з централізованого опалення (теплопостачання), постачання холодної та гарячої води і водовідведення, послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення повер-тається підприємствами-надавачами такої послуги до бюджету в повному обсязі на підставі акта розрахунку загального обсягу невикористаних сум субсидії.

При цьому передбачено монетизацію частини невикористаної суми субсидії для відшкодування витрат на оплату послуг з газо-, електро-постачання для індивідуального опалення. Виплата буде проведена у грошовому еквіваленті вартості (станом на 1 травня) зекономлених 100 кубів газу або 150 кіловат електроенергії, якщо цей ресурс використовується для опалення.

На сьогоднішній день звертатися до Управління населенню не потрібно, на даний час розробляється детальний порядок реалізації вказаної норми.

Суми невикористаної субсидії для відшкодування витрат на оплату послуг з газо-, електропостачання для індивідуального опалення будуть визначені організаціями-надавачами вказаних послуг в червні місяці.

Інформацію про наявність економії кожен отримувач субсидії може відслідковувати у платіжних повідомленнях або шляхом звернення до організацій-надавачів послуг з газо-, електропостачання для індивідуального опалення, якщо вони використовуються для опалення.

Після того, як буде зроблено перерахунок субсидії на неопалювальний сезон з 01.05.2017 р. заявникам буде повідомлено рішення про призначення (непризначення) субсидії.

Останні статті на сайті