Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 95 гостей.

Школа мистецтв м.Артемівська

29 жовтня - Всесвітній день боротьби з інсультом

Переглядів: 2644
27.10.2017 - 07:21

В Україні щорічно реєструється близько 130 тисяч випадків інсультів, а рівень смертності від інсульту в 2,5 рази перевищує відповідні показники західноєвропейських країн.

За даними ВООЗ, смертність від інсультів складає 12-15% від загального показника. Інсульт посідає третє місце серед причин смертності і перше в структурі стійкої втрати працездатності.

В Центрі первиної медичної допомоги м. Бахмут за 9 місяців 2017 року зареєстровано 135  випадків інсульту. За 9 місяців 2016 року таких випадків було 172.

Найчастішою причиною  виникнення інсульту є артеріальна гіпертензія і атеросклероз та цукровий діабет. Саме тому особлива увага приділяється своєчасному виявленню підвищення артеріального тиску, рівня цукру крові та холестерину, які відносяться до факторів ризику.  Для наближення медичної допомоги до мешканців міста в амбулаторіях Центру проводяться дні вимірювання артеріального тиску, у віддалені куточки міста виїздить мобільна амбулаторія. Кожній людині необхідно перевіряти свій артеріальний тиск хоча б двічі на рік. Якщо верхнє число постійно вище 140 або нижнє число постійно вище 90, обов’язково треба проконсультуватися у лікаря.

Особливе місце в цьому переліку має куріння. Якщо зловживання нікотином поєднується з підвищеним тиском, вірогідність розвитку інсульту зростає в 15 разів.

Під час виникнення інсульту велике значення має швидкість надання медичної допомоги. Від цього залежить рівень відновлення організму після перенесеної судинної катастрофи. Головна проблема інсульту – інвалідизація. Тому, чим раніше буде надано медичну допомогу, тим більше шансів у людини не тільки на виживання, а і на відновлення фізичної та соціальної активності.

Існує кілька ознак, які можуть свідчити про те, що у людини стався інсульт : https://www.youtube.com/watch?v=PnSmoXWVJlY

  • По-перше, треба попросити людину посміхнутися. При інсульті вона не зможе цього зробити.
  • По-друге, необхідно перевірити, чи може людина утримати перед собою випрямлені руки.
  • По-третє - задати будь-яке, найпростіше запитання, і перевірити чіткість мовлення.

При наявності хоча б однієї з цих ознак потрібно негайно викликати швидку допомогу і залишатися поряд з людиною до приїзду лікарів.   

Здоровий спосіб життя, відмова від шкідливих звичок, раціональне харчування, увага до  свого здоров’я, регулярні консультації з лікарем,лабораторні дослідження – все це допомагає зберегти здоров’я та уникнути інсульту.

В Центрі первиної медичної допомоги м. Бахмут за 9 місяців 2017 року зареєстровано 135  випадків інсульту. За 9 місяців 2016 року таких випадків було 172.

Останні статті на сайті