Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 88 гостей.

Донецька обласна державна адміністрація

ІНФОРМАЦІЯ про проведену роботу міською комісією з питань забезпечення своєчасності і повноти сплати податків та погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат

Переглядів: 1756
02.05.2018 - 15:34

Комісією протягом І кварталу 2018 року в межах компетенції проводилась відповідна робота щодо сприяння погашенню заборгованості із виплати заробітної плати, зі сплати платежів до ПФУ, зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та підвищення рівня заробітної плати на підприємствах, установах та організаціях міста:

  • проведено 3 засідання міської комісії з питань забезпечення своєчасності і повноти сплати податків та погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат (далі – комісія), на яких було заслухано 6 звітів керівників з питань заборгованості по заробітній платі, податкових боргів та рівня мінімальної заробітної плати;

Спеціалістами Управління праці та соціального захисту населення Бахмутської міської ради:

  • здійснювався щотижневий моніторинг виплати заборгованості із заробітної плати на кожному підприємстві окремо, за результатами якого вживаються відповідні заходи в межах наданих повноважень, у тому числі винесення на розгляд проблемних питань на засідання комісії;
  • спрямовано 9 листів (від 05.02.2018 № 09/569, 09/569-1, від 27.03.2018  № 09/1277-09/1277-4, від 27.03.2018 № 09/1259, від 11.04.2018 № 09/1424) до економічно-активних підприємств-боржників щодо розробки графіків погашення наявних боргів та надання їх до Управління для здійснення подальшого контролю у цьому напрямку, а також прийняття заходів з підвищення рівня заробітної плати у ФОП;
  • здійснювався контроль виконання графіків погашення заборгованості по заробітній платі по 2 підприємствам-боржникам. Станом на 01.04.2018 всі виконані.

За даними Бахмутського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області, за результатами роботи комісії підприємство КП «Бахмутелектротранс» здійснило погашення заборгованості по відшкодуванню пільгових пенсій – з початку поточного року надійшло 7,0 тис.грн. По ДП «Донбасгеоінформ» розроблений графік погашення заборгованості по відшкодуванню пільгових пенсій.

З метою здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, на підставі щомісячних даних Бахмутського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області, відділом з питань праці Бахмутської міської ради (далі – відділ) проводиться аналіз отриманих даних. Так, у січні 2018 року мали ознаки порушень мінімальних гарантій з оплати праці, а саме:

  • нараховували заробітну плату найманим працівникам в розмірі, нижчому за мінімальний  - 22 страхувальники;
  • були відсутні нарахування заробітної плати найманим працівникам через відпустки без збереження заробітної плати терміном більше 15 днів - у 22 страхувальників;
  • не відбувалося підвищення заробітної плати протягом року - у 1 страхувальника;
  • у застрахованих осіб наявна ознака «неповний робочий час» - у 245 страхувальників;
  • застраховані особи працювали за договорами цивільно-правового характеру – у 70 страхувальників.

За результатами аналізу отриманої інформації, відділом проводиться підготовча робота щодо заслуховування на засіданнях комісії суб’єктів господарювання, які мають ознаки порушень трудового законодавства, а також щодо спрямування відповідних матеріалів на розгляд до Головного управління Держпраці у Донецькій області для прийняття відповідних заходів реагування.  

Так, протягом звітного періоду 2018 року відділом були надані в комісію пропозиції щодо 20 фізичних осіб-підприємців для їх заслуховування під час засідань комісії з питань низького рівня середньої заробітної плати найманих працівників (нижче за мінімальний рівень) та використання найманої праці шляхом укладання договорів цивільно-правового характеру. З них 22.03.2018 заслухано 4 фізичних особи-підприємця, по двом з них матеріали знаходяться на розгляді у відділі.

Крім того, у поточному році відділом проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота, яка направлена на запровадження механізмів легалізації зайнятості та заробітної плати:

  • через створений розділ «Трудові відносини» на сайті Бахмутської міської ради (оприлюднені 3 публікації);
  • під час особистих прийомів представників суб’єктів господарювання (надано 21 консультація);
  • під час проведення засідань міської комісії з питань забезпечення своєчасності і повноти сплати податків та погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат (взято участь у 3 засіданнях);
  • під час проведення засідань міжвідомчої робочої групи з питання забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати (взято участь у 3 засіданнях).

Протягом І кварталу 2018 року спеціалістами Бахмутського міського центру зайнятості проведено 27 семінарів з актуальних питань зайнятості різних категорій громадян за актуальною тематикою, у яких взяли участь 184 роботодавця.

З метою недопущення виникнення боргів із заробітної плати на підприємствах комунальної форми власності з міського бюджету було відшкодовано 4,4 млн.грн. за надані послуги з пільгового перевезення окремих категорій громадян комунальному підприємству «Бахмутелектротранс». В результаті, наявна протягом лютого – березня 2018 року заборгованість по заробітній платі на зазначеному підприємстві була погашена в повному обсязі.

Спеціалістами відділу економіки та прогнозування проводиться щомісячний моніторинг стану заборгованості із виплати заробітної плати, щоквартально при підготовці звіту про виконання  Програми економічного і соціального розвитку міста Бахмута на 2018 рік та основні напрями розвитку на 2019 і 2020 роки проводиться аналіз стану нарахування та виплати заробітної плати на підприємствах міста, її середнього розміру, чисельності штатних працівників та фонду оплати праці. 

Статистичні дані стосовно чисельності штатних працівників і середньомісячної заробітної плати за 1 квартал 2018 року станом на 25.04.2018 відсутні, але за інформацією  суб’єктів господарювання  середньооблікова кількість штатних працівників по бюджетоутворюючим підприємствам  у 1 кварталі 2018 року збільшилась порівняно з відповідним періодом минулого року на 0,2 %, фонд оплати праці збільшився на 13,7%, а середньомісячна заробітна плата одного працівника збільшилась на 13,4%.

Протягом І кварталу 2018 року примусовому виконанню підлягало 215 виконавчих документів про стягнення заборгованості із заробітної плати та інших виплатах, пов’язаних з трудовими правовідносинами на суму 203,5 млрд.грн. Станом на 26.04.2018 завершено 70 виконавчих проваджень на загальну суму 1,2 млн.грн.

За категорією стягнення заборгованості по трудовим правовідносинам з підприємств державної форми власності підлягає виконанню 130 виконавчих документів на суму 1,0 млн.грн.

Завдяки вжитим спільним заходам, протягом І кварталу 2018 року:

  • погашені в повному обсязі борги по заробітній платі на 2 підприємствах на загальну суму 687,7 тис.грн;
  • відсутня заборгованість по заробітній платі на підприємствах комунальної форми власності;
  • збільшено ФОП на 5 підприємствах на суму 7,4 тис. грн.;
  • додатково надійшло єдиного внеску по 5 підприємствах в сумі  1,6  тис. грн.;
  • легалізовано працю 358 громадян, з яких:
    • 49 осіб зареєструвалися фізичними особами-підприємцями;
    • 309 осіб оформили трудові відносини;
  • погашена заборгованість з ПДФО по підприємству КП «Бахмутелектротранс» в сумі 253,0 тис.грн;
  • додатково надійшло ПДФО на суму 242,3 тис.грн. за рахунок легалізації громадян.