Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 98 гостей.

Офійний сайт Соледарської міської ради

Володимир Кістіон: Близько 90 млрд грн буде залучено цьогоріч в модернізацію української інфраструктури

Переглядів: 2148
31.05.2018 - 16:35

Близько 90 млрд грн буде залучено цьогоріч в модернізацію української інфраструктури. Це будуть інвестиції в дороги, залізницю, аеропорти і звичайно ж українські порти. Про це під час відкриття Ukrainian ports forum- 2018 повідомив Віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон.

За його словами, морські порти України відіграють ключову роль в розвитку української економіки і забезпечують до 45% експортно-імпортних операцій зовнішньої торгівлі України. Загальний дохід, сформований ринком послуг у морських портах України, за даними останньої звітності, склав 1,7 млрд дол., що дорівнює 2% ВВП країни.

«Хочу відзначити особливу роль портів в енергетичній безпеці України. В період штучно створеної вугільної блокади на Донбасі, у лютому 2017 року, ефективна робота морських портів допомогла не тільки втримати стабільну роботу енергосистеми України, а ще й накопичити достатньо енергетичного вугілля для сталого проходження осінньо-зимового періоду 2017/18рр.», - зауважив Володимир Кістіон.

Віце-прем’єр-міністр вважає, що розбудовувати, розвивати та модернізувати порти потрібно паралельно з розвитком сучасної інфраструктури. Адже, за оцінками експертів, Україні вистачає потужностей портових терміналів, але є проблема в їхній ефективності та доступі до них. У нас майже відсутня якісна наземна портова та припортова інфраструктура, є проблема зі швидкістю завантаження суден та глибиною осадки.

«Уряд України всіляко підтримує і підтримуватиме проекти державно-приватного партнерства, які сприяють залученню інвестицій для модернізації українських портів. Вже зараз у портах Одеського регіону на різній стадії реалізації перебувають шість інвестиційних проектів. Ще кілька перспективних проектів концесійного характеру буде презентовано в рамках сьогоднішнього форуму», – додав Володимир Кістіон.

Він повідомив, що до 2030 року планується реалізувати 46 проектів розвитку морських портів із залученням інвесторів, сукупна вартість яких складає майже 44 млрд грн.

Більша частина проектів передбачає реконструкцію і будівництво нових перевантажувальних потужностей, включаючи будівництво нових причалів і тилових комплексів. «Це дасть можливість створити додатково біля 5 тисяч робочих місць, забезпечити пропускну потужність на рівні 157 млн тонн вантажу», - уточний Віце-прем’єр-міністр.

І додав, що Україна відкрита для інвестицій в портову галузь, про що говорить досить приваблива тарифна політика.

На залізничні перевезення Південь-Захід-Південь в Україні встановлено тарифні ставки, які в середньому на 25% нижче, ніж у світі. У морських портах України застосовуються знижки до 50% від портових зборів для транзитних вантажів, що лише за перший місяць дозволило збільшити вантажообіг на 11%.

Крім того, Україною впроваджено електронний документообіг інтелектуальних транспортних систем, технічні стандарти і регламенти ЄС, спрощено процедуру міжнародної торгівлі та транспорту, в тому числі запроваджено механізм «єдиного вікна».

Володимир Кістіон також висловив сподівання, що Міністерство інфраструктури найближчим часом все ж таки завершить розробку нової Методики розрахунку ставок портових зборів та інших необхідних законодавчих актів, які повинні сприяти розвитку та модернізації інфраструктури морських портів та одночасно створити умови для зниження ставок портових зборів ще до 20%.

На завершення свого виступу Володимир Кістіон звернув увагу на співпрацю місцевої влади з портами. «Не завжди збільшення потужностей портових операторів є позитивним моментом для місцевої влади – збільшуються навантаження на інфраструктуру міста, що руйнує дорожнє покриття, тощо. Це питання потребує комплексного вирішення, тому черговим кроком портової реформи може стати залучення муніципальних властей до розвитку морських портів. Уряд тільки вітатиме таку співпрацю», - резюмував Віце-прем’єр-міністр.

Останні статті на сайті