Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 91 гість.

Офійний сайт Соледарської міської ради

Геннадій Зубко розповів про нові норми забудови

Переглядів: 1685
13.06.2018 - 16:57

Державні будівельні норми, і в першу чергу планування забудови територій, не переглядалися в Україні з 2000 року.

Практично, 18 років країна, яка живе в дуже динамічному світі, де проводяться реформи, змінюються підходи і вимоги, залишалася з радянською системою нормування в будівництві. Сьогодні ми докорінно змінюємо це, наближаючи будівельне законодавство до європейських норм з метою створення комфортних умов проживання для кожного українця. Про це в ефірі телеканалу «Прямий» повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

За його словами, Мінрегіон розробив ДБН, який в забудові вводить такі поняття як «блакитна лінія» — щодо висотності забудови, «зелена лінія» — щодо збереження зелених зон і «жовта лінія» — щодо унеможливлення перекриття шляхів евакуації у разі руйнування будівель. До розробки нового ДБН, існувало лише поняття «червоної лінії», яка позначала землі загального користування, призначені для прокладки інженерних і транспортних комунікацій, пішохідних зв’язків, впорядкування, озеленення й освітлення вулиць тощо.

«Питання ДБН маємо розглядати не у вузькопрофільному будівельному контексті, а з точки зору простого українця, якому за допомогою нових норм будівництва, маємо забезпечити безпеку і комфорт. Це пожежні проїзди, заборона паркування авто всередині житлових кварталів, поверховість забудови, забудова залежно від чисельності населення, наявність інфраструктури навколо і ще багато інших речей, які дозволяють зробити безпечним і комфортним проживання», — наголосив Геннадій Зубко.

Також, за словами Віце-прем’єр-міністра, змінюються ДБН щодо безпечності вулиць і доріг в містах. «На сьогодні є певні вимоги європейського законодавства, і ми прагнемо створити безпечну інфраструктуру. Це посилення безпеки пішоходів під час перетину проїзної частини, захист пасажирів на зупинках громадського транспорту тощо», — розповів Геннадій Зубко.

Обов’язкове питання в нових ДБН – розширення норми щодо обов’язкового забезпечення безбар’єрного доступу. Це стосується не тільки людей, які мають особливі потреби, це ще й, наприклад, молоді мами, люди похилого віку й інші громадяни.

«На сьогодні дуже гостро стоїть питання дитячих садків, і це окремі ДБН. Спільно з МОН погоджена норма, яка дозволяє не тільки перебудовувати дитячі садки, а й вбудовувати і добудовувати у житлові комплекси. Це європейcька практика, яка дозволить створити комфортне середовище з ігровими майданчиками на вулиці і вбудованими приміщеннями безпосередньо всередині таких будинків», — зазначив урядовець.

Геннадій Зубко підкреслив, що розвиток соціальної інфраструктури – це відповідальність місцевої влади. Отримуючи податки, повноваження, можливості і нові інструменти, муніципалітети повинні забезпечити розбудову необхідної інфраструктури.

«При видачі муніципалітетами містобудівних умов і обмежень, забудовники повинні зобов’язуватись забезпечити необхідною інфраструктурою. Такі речі дуже непрості. Але це потрібно робити для того, щоб створювались європейські міста, які будуть комфортними для проживання українців», — наголосив Геннадій Зубко.

Останні статті на сайті