Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 1 користувач та 101 гість.

ExportUA

МТОТ: Узаконений правовий статус зниклих безвісти дозволить надавати необхідну державну допомогу їх сім’ям

Переглядів: 2071
06.09.2018 - 09:51

30 серпня відбулося відкриття виставки-інсталяції під назвою «Застиглі в очікуванні», організованої Міжнародним Комітетом Червоного Хреста в Україні (МКЧХ) в залі очікування Південного вокзалу Києва з нагоди Міжнародного дня зниклих безвісти 30 серпня.

У заході взяли участь Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, Уповноважена Президента з питань мирного врегулювання конфлікту в Донецькій і Луганській областях, перший Віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко, заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука, представники інших органів влади, ЗМІ та громадськості.

Виставка являє собою десять застиглих в залі очікування фігур родичів людей, які зникли безвісти під час збройного конфлікту на сході України, і покликана привернути особливу увагу українського суспільства до цієї проблеми. На початку презентації відбулася демонстрація документального відеофільму, створеного МКЧХ за участю сімей зниклих безвісти, завдяки якому всі присутні мали змогу відчути страждання цих людей, усвідомити їх біль і потреби.

Ще у 2016 року МТОТ в консультаціях з делегацією МКЧХ та у співпраці з Іриною Геращенко розпочало роботу над законопроектом щодо врегулювання питання Єдиного реєстру даних про осіб зниклих безвісти (як військовослужбовців, так і цивільних осіб) і створення ефективних механізмів для їх розшуку. Також метою прийняття законопроекту було забезпечення права рідних і близьких на інформацію щодо їх зниклого родича та державну підтримку. До обговорень проекту закону залучалися науковці з різних куточків України, громадські та міжнародні організації.

Результатом такої праці стало прийняття Верховною Радою України у липні цього року Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти», який Глава Делегації МКЧХ в Україні Алан Ешліманн у своєму виступі під час презентації виставки назвав справжнім проривом у справі пошуку зниклих безвісти. Він подякував всім, хто долучився до розробки та прийняття цього Закону, зокрема, Міністерству з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

Міжнародне гуманітарне право та міжнародне право прав людини містять норми, що регулюють питання захисту осіб, зниклих безвісти та їх родичів, зобов’язуючи органи державної влади вживати всіх можливих заходів для попередження випадків зникнення безвісти та усунення їх наслідків як у мирний час, так і під час збройного конфлікту та інших ситуацій насильства.

Заступник Міністра Георгій Тука наголосив, що «в рамках прийнятого Закону визначено правовий статус осіб зниклих безвісти, створені умови для правового регулювання відносин, пов’язаних із встановленням статусу, їх обліком, розшуком і соціальним захистом таких осіб. Також узаконений правовий статус зниклих безвісти дозволить надавати необхідну державну – матеріальну та психологічну – допомогу їх сім’ям».

Інсталяція «Застиглі в очікуванні» буде доступною для відвідування киянами та гостями столиці протягом найближчого тижня, однак сім’ї зниклих безвісти відзначають цей день по всій країні, у тому числі у Слов’янську, Сєвєродонецьку, Маріуполі, Дніпрі.