Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 61 гість.

 Краеведческий музей г. Артемовск

Всесвітній день боротьби з поліомієлітом

Переглядів: 1221
21.10.2019 - 15:21

Всесвітній день поліомієліту (World Polio Day) був заснований за ініціативою міжнародної неурядової нерелігійної та неполітичної благодійної організації «Ротарі Інтернешинал» і відзначається щорічно 24 жовтня.

Мета заходу — привернути увагу світової спільноти до проблеми захворюваності на поліомієліт та його наслідків, а також вказати на необхідність проведення своєчасних профілактичних заходів.

Дата події була приурочена до дня народження Джонаса  Солка  - американського епідеміолога та вірусолога, що розробив протягом 1952–1955 років інактивовану вакцину  проти поліомієліту. Використання інактивованої (убитої) та оральної (живої) поліомієлітної вакцини, розробленої вірусологом Альбертом Сэйбином, призвело до створення в 1988 році Глобальної Ініціативи з Ліквідації Поліомієліту. З моменту створення ГІЛП, число нових випадків захворювання зменшилась більш ніж на 99%

Як передається поліомієліт

Поліомієліт  - це гостре інфекційне захворювання. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, заражену їжу та воду.

Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована людина — і дитина, і дорослий. Але найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти у віці до п’яти років.

Перебіг хвороби характеризується ураженням ЦНС, виникненням паралічів. Хвороба може призвести до смерті. Поліомієліт неможливо вилікувати, але цій смертельно небезпечній хворобі можна запобігти завдяки вакцинації. Найбільш вразливими до поліомієліту є діти віком до п’яти років, саме тому перше щеплення діти отримують у перші місяці життя.

Симптоми і лікування поліомієліту

Інкубаційний період після зараження людини поліовірусом може тривати від 4 до 35 днів, після чого може розвинутися поліомієліт. При цьому прояви хвороби можуть бути різними:

-Жодних симптомів — без будь-яких проявів хвороба протікає у понад 70% випадків, що робить її особливо небезпечною для оточуючих.

-Грипоподібні симптоми — лихоманка, головний біль, біль у животі й горлі, нудота і блювання — протягом кількох днів може проявлятися один чи кілька з них. За такої форми хвороби, яка виникає у 25% випадків, вірус розповсюджується найактивніше, залишаючись непомітним через схожість з симптомами грипу.

-Рухові розлади — сильний біль у вражених м’язах і рухові розлади аж до повного паралічу, який може розвинутися за кілька годин. Параліч може вразити ноги, руки, плечі, груди, живіт, обличчя.

Ураження дихальних м’язів часто призводить до смерті. При одужанні після поліомієліту функція вражених хворобою нервів і м’язів не відновлюється.

Дуже рідко симптомом ураження поліовірусом центральної нервової системи також буває менінгіт.

На сьогодні не існує спеціального противірусного лікування поліомієліту.

Ускладнення поліомієліту

Близько 5% хворих помирають. В основному — через порушення дихання при паралічі дихальної мускулатури.

У одного з 200 хворих розвиваються деформації хребта і кінцівок, що стають причиною інвалідності.

Інші небезпечні ускладнення поліомієліту — пневмонія, міокардит, важкі шлунково- кишкові розлади з кровотечею, проривом, виразками, кишкова непрохідність.

Профілактика поліомієліту

Вакцинація - єдиний надійний спосіб запобігти поліомієліту. Шістьох доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя. Згідно з Календарем профілактичних щеплень, оптимальний час для введення вакцин:

-1 щеплення - 2-й місяць життя дитини (інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ));

-2 щеплення - 4-й місяць (інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ));

-3 щеплення - 6-й місяць (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ));

-4 щеплення - 18-й місяць (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ));

-5 щеплення - 6 років (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ));

-6 щеплення - 14 років (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ)).

В Україні є достатньо якісних і ефективних вакцин, закуплених за кошти державного бюджету.

Які вакцини є в Україні

Станом на 1 жовтня в Україні було майже 700 тис доз вакцини для профілактики поліомієліту ІМОВАКС поліо та більше 1 млн доз двовалентної вакцини для профілактики поліомієліту типів 1 та 3 (дОПВ) ПОЛІО САБІН™ (оральна).

Усі вакцини за Календарем є абсолютно безоплатними для дітей. Навіть якщо дитина пропустила щеплення за Календарем, вона може надолужити його безоплатно.

Чи потрібно робити щеплення дитині на грудному вигодовуванні

Так. Грудне вигодовування є надзвичайно важливим та корисним для здоров’я маляти, але материнське молоко не захищає дитину від поліомієліту.

Чи можна вакцинувати від поліомієліту дітей з хронічними хворобами

Дуже важливо забезпечити вакцинацію дітей з хронічними захворюваннями, оскільки вони

Більш вразливі до інфекцій.

Справжні протипоказання до щеплення ОПВ — це надзвичайно рідкісне явище. Їх може визначити ваш лікар.

Чому так важливо, щоб усі діти пройшли вакцинацію

Якщо достатня кількість людей у країні є вакцинованими (понад 95%), розповсюдження вірусу припиниться. І навпаки, якщо у країні діти залишаються невакцинованими, це може призвести до розповсюдження вірусу та нових випадків захворювання.

Закликаємо  батьків вчасно вакцинувати дітей від поліомієліту і надолужити пропущені щеплення.

Останні статті на сайті