Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 79 гостей.

ExportUA

Інформація щодо реконструкції загальноосвітніх навчальних закладів НВК №11 та ЗОШ №12

Переглядів: 2144
15.11.2019 - 15:58

У Бахмуті проходить реконструкція двох загальноосвітніх навчальних закладів - НВК №11 та ЗОШ №12. Ремонтні роботи почалися в липні 2018 року і фінансуються в рамках «Надзвичайної кредитної програми з відновлення України» Європейського інвестиційного банку (ЄІБ).

Проекти реконструкцій були написані і подані для відбору Європейським інвестиційним банком практично першими в області, ще в 2015 році. Банком проводився відбір проектів з усієї України, в міністерствах та інстанціях узгоджувалися питання різного роду, в т.ч. фінансування, відбулися тендерні процедури для визначення підрядних організацій, які будуть виконувати роботи. У НВК №11 роботи виконує підрядна організація ТОВ «ЦЕНТРБУД» (м.Київ), а в ЗОШ №12 - ТОВ «Будівельна компанія «СТЕК» (м. Дніпро). За планами реконструкція двох навчальних закладів повинна завершитися до кінця 2019 року. Але в процесі ремонтних робіт виникли труднощі. Начальник Управління освіти Бахмутської міської ради Марина Рубцова, коментуючи ситуацію, відзначила, що більшість класів ЗОШ №12 планують «повернути» в будівлю рідної школи вже в цьому навчальному році. Обидва проекти були розпочаті у липні 2018 року, коли на рахунки підрядників надійшли кошти ЄІБ, які дали можливість закупити необхідні матеріали і приступити до робіт.

-  Ці проекти не передбачали повну реконструкцію даних об'єктів. Туди не увійшов повний комплекс всіх робіт. За ці майже чотири роки змінився курс євро, зросли ціни і заробітні плати, змінилися ДБН. Коли був запущений весь процес, з'ясувалося, що, наприклад, при ремонті тієї ж їдальні не закладена вентиляція та інше. Міська рада виділила фінансування на додаткові роботи: це вентиляція, освітлення, інженерні мережі, щоб в результаті обидві школи були завершені «під ключ», крім ремонтів та тепло модернізації буде закуплено технологічне обладнання, - розповідає начальник Управління освіти Марина Рубцова.

На даний момент по ЗОШ №12 укладено договір на виділення 24 млн. гривень з Європейського інвестиційного банку та виділено додаткове фінансування році з місцевого бюджету - 8,5 млн. гривень. Кошти ЄІБ освоєні на 50% за півтора року, з бюджету - 3,3 млн. гривень.

-  Але навіть в ці 8,5 мільйонів не ввійшли всі роботи, які необхідні для завершення комплексної реконструкції будівлі школи. Зараз йде коригування проекту. Сюди не увійшли спортзал, актова зала, хол, вхідна група, пандуси для маломобільних груп населення, - говорить Рубцова. - Йде модернізація, буде створено резервний ввід, пожежна сигналізація, в санвузлах створені умови для маломобільних груп населення. Система освітлення буде спроектована на більші потужності, щоб витримувати напругу, адже зараз в класах повинні бути інтерактивні дошки, обладнані лабораторії для уроків фізики, хімії, біології.

На сьогоднішній день ведеться коригування додаткового договору та буде проводитися коригування основного договору.

Ми хочемо завершити основний корпус, чотири поверхи, щоб поступово повертати дітей в школу. Потрібно завершити роботи і запустити їдальню, повинні бути готові санвузли і повністю завершено внутрішні роботи в основному корпусі на чотирьох поверхах, встановлені двері, - зазначила Марина Анатоліївна.

Представник підрядної організації обіцяє вкластись у поставлені терміни виконання робіт і до кінця року здати основний корпус, завершити фасад. Уже повністю готова покрівля, замінені вікна, крім спортивного залу, а також виконані роботи на інженерних мережах.

З підрядником 11-ї школи договір буде розірвано.

Нагадаємо, що в НВК №11 проводиться реконструкція на загальну суму близько 35 млн. гривень. Передбачалася заміна системи опалення, водопостачання та каналізації, електромережі, заміна вікон на металопластикові, капітальний ремонт харчоблоку, перекриття всієї покрівлі, заміна вентиляції, обробка горища протипожежною сумішшю, ремонт внутрішніх приміщень, утеплення будівлі і часткова реставрація історичного фасаду старого будинку, а також створення умов для інклюзивного навчання.

-  Ситуація полягає в тому, що ми пропонували в однакових умовах працювати на об'єктах двом підрядникам. Але в 11-й школі виникли проблеми навіть з освоєнням авансу. У липні 2018 року ЄІБ виділив 10,5 мільйона гривень і до кінця минулого року підрядник не зміг їх освоїти. Ще у вересні минулого року ми написали заяву з претензією в місцеву прокуратуру,  що не освоєно аванс і зривається хід виконання робіт. У жовтні ми вимагали повернення банківської гарантії, яка була дана цим підрядникам в банку «Глобус». Велись переговори з підрядною організацією, щоб не псувати репутацію України, оскільки фінансування надавалося Європейським банком, ми пішли назустріч підряднику. Нам пообіцяли, що роботи будуть виконані в рамках проекту і графіків. Але до сих пір претензії є, як до термінів, так і до якості виконаних робіт, - розповідає Марина Рубцова.

У вересні поточного року міським головою Олексієм Ревою особисто були направлені листи до Генеральної прокуратури України. Були отримані відповіді з Генпрокуратури, обласної прокуратури та в місцевій прокуратурі, є досудове провадження по даному об'єкту.

Так, 11 листопада 2019 року в Краматорську пройшла зустріч керівництва Управління освіти з представниками ПРООН - органу, який здійснює нагляд і консультації по проекту з боку ЄІБ.

-  В ході зустрічі ми розповіли всю ситуацію, ПРООН нас підтримав у цьому питанні, ми намітили етапи розриву договірних відносин з підрядником. Зараз йде звірка робіт, які зроблені. Підрядник закінчує останній акт виконаних робіт і здає на оплату. Далі після перерахунку тих робіт, які були виконані, ми робимо повністю коригування, відновлення проекту на залишок робіт і додаткові роботи,  виходимо на торги і сподіваємося, що до нас зайде більше сумлінний підрядник. В новому році буде оголошений новий тендер, - повідомила заступник начальника Управління освіти Алла Таранник.

Школярі НВК №11 також базуються в різних освітніх установах - в стінах рідної школи, в будівлі центру технічної творчості та в ЗОШ №7.

Хочу відзначити, що ми виступали у ЗМІ, і на громадській раді відповідали на питання, і збираємо батьківські збори. Якщо в будинку виконується тільки термомодернізація, то навчальний процес практично не переривається, як, наприклад, в ЗОШ №10. Якщо ж ведуться внутрішні роботи, то потрібно розуміти, що проводити ремонт з дітьми в будинку неможливо. Тому ми, як роблять і в інших містах по області, на час ремонту розміщуємо дітей в тих навчальних закладах, де є умови: приміщення для навчання, опалення, санвузли, їдальня. Так, це дискомфорт, але модернізувати будівлю без таких заходів не можна. Великі проекти – це великі ризики. Але ми будемо сподіватися що вжиті заходи дозволять завершити реконструкції шкіл якнайшвидше, - підкреслила Марина Рубцова.

У Бахмуті проходить реконструкція двох загальноосвітніх навчальних закладів - НВК №11 та ЗОШ №12. У Бахмуті проходить реконструкція двох загальноосвітніх навчальних закладів - НВК №11 та ЗОШ №12. У Бахмуті проходить реконструкція двох загальноосвітніх навчальних закладів - НВК №11 та ЗОШ №12.

Останні статті на сайті