Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 135 гостей.

Верховна рада України

Особливості надання житлових субсидій в період карантину

Переглядів: 1561
06.04.2020 - 17:19

На виконання пункту 5 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України від 17 березня 2020 року № 530-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» 25 березня 2020 року Урядом прийнято постанову Кабінету Міністрів України № 247 «Про особливості надання житлових субсидій», якою врегульовано окремі питання надання населенню житлових субсидій.

На період дії карантину постановою передбачено:

  • заборону припинення надання житлових субсидій, крім обставин, що унеможливлюють надання житлової субсидії, зокрема у разі переїзду домогосподарства в інше житлове приміщення (будинок) або у разі смерті одинокої особи;
  • призначення житлової субсидії на наступний неопалювальний період з 01 травня 2020 року усім домогосподарствам, які отримували житлову субсидію в опалювальному періоді 2019—2020 років, в автоматичному режимі, без звернення громадян.

Домогосподарствам, яким відповідно до Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року № 848 (зі змінами), таке призначення проводиться після подання нових заяви і декларації за рішенням комісії на підставі акта обстеження умов проживання , у травні 2020 року буде здійснено без подання документів на розгляд комісії, якщо у домогосподарстві не відбулося змін обставин, що впливають на право отримання субсидії.

Тобто до Управління не потрібно звертатися наступним домогосподарствам :

1. У складі яких є особи, що досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, і в цьому періоді:

- у них взагалі відсутні доходи, які враховуються під час призначення житлової субсидії;

- вони отримували середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати;

 - вони або за них не сплатили єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

2. У складі яких є внутрішньо переміщені особи;

3. У складі яких кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб менша, ніж кількість зареєстрованих осіб;

4. Які орендують житлове приміщення для проживання і звертаються за житловою субсидією на оплату житлово-комунальних послуг.

  • спрощення порядку надання житлової субсидії громадянам, які були звільнені з роботи в період карантину відповідно до пункту 1 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю України (зміни в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідація, реорганізація, банкрутство або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників) і зареєструвалися в службі зайнятості як безробітні.

Для таких громадян субсидію буде призначено на підставі заяв про призначення житлової субсидії та інформації центрів зайнятості щодо їх перебування на обліку. При цьому для розрахунку житлової субсидії враховуватиметься розмір призначеної допомоги по безробіттю без врахування отриманої заробітної плати;

  • збільшення на 50 відсотків соціальних нормативів, у межах яких надається субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, а саме:

- користування послугами з централізованого водопостачання та водовідведення;

- користування послугами з постачання гарячої води;

- користування послугами з газопостачання для приготування їжі і підігріву води;

- користування послугами з електропостачання у житлових приміщеннях (будинках).

При цьому розрахунок субсидій здійснюватиметься з урахуванням збільшених нормативів незалежно від кількості днів дії карантину на місяць.

Таким чином, у квітні 2020 року буде проведено перерахунок розміру житлових субсидій за березень у зв’язку із збільшенням нормативів.

  • відтерміновано зміну базової норми плати за житлово-комунальні послуги отримувачами житлової субсидії з 15 % до 20 %, яку було передбачено з травня 2020 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20.10.2019 № 878 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України 21 жовтня 1995 р. № 848 і від 27 липня 1998 року № 1156».

Проконсультуватися та отримати відповіді на питання соціального характеру Ви можете за телефонами:

(0627) 44 64 02, 099-713-39-80, 099-713-42-50.

Останні статті на сайті