Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 1 користувач та 150 гостей.

Донецька обласна рада

Тиждень профілактики діабету

Переглядів: 7571
16.11.2012 - 10:30

В Україні триває тиждень профілактики діабету  

Традиційно Всесвітній День боротьби з цукровим діабетом відзначається 14 листопада.

За останні 11 років поширеність цукрового діабету (далі - ЦД) в Україні стрімко зросла - з 1,8 до 2,8 %. Зокрема, сьогодні в Україні нараховується 1 млн 226 тис хворих на ЦД І та ІІ типу.

У 2009 році було затверджено Державну цільову програму "Цукровий діабет" на 2009 - 2013 рр., якою визначено основні заходи щодо поліпшення медичної допомоги хворим на цю хворобу.

За словами заступника Міністра охорони здоров'я Олександра Толстанова, цього року держава виділила 520 млн грн на 100% забезпечення інсуліном хворих на цукровий діабет. І одним із основних досягнень Програми стало розв'язання проблеми забезпечення інсуліном за рахунок вітчизняного виробника. "Українська фармацевтична галузь сьогодні входить до складу країн світу та СНД, виробництво медпрепаратів якої задекларовано нормами GMP. Тому український пацієнт може бути упевнений у якості вітчизняного інсуліну", - відзначив Олександр Толстанов. Також він повідомив, що у рамках реалізації Програми забезпеченість інсулінозалежних хворих ліками становить 100%; пероральними цукрознижуючими препаратами за кошти місцевих бюджетів сягає 50 % в різних регіонах України; забезпечення дітей віком до 18 років глюкагоном - 90%; тестуючими засобами для глюкометрів - 100%; забезпечення вагітних хворих на цукровий діабет тестуючими засобами для глюкометрів - 100%; забезпечення дітей віком до 18 років та вагітних, які вперше захворіли на цукровий діабет комплектами глюкометрів - 100%.

Водночас, за словами заступника Міністра охорони здоров'я Олександра Толстанова, одним із основних напрямів реалізації Програми є раннє виявлення ЦД, що одночасно є елементом первинної профілактики діабетичних ускладнень. "Робочою групою Міністерства охорони здоров'я спільно з Академією медичних наук України в проект програми "Здоров'я-2020: український вимір" розроблено розділ по ендокринології, спрямований в першу чергу на просвітницьку роботу з профілактики діабету. Адже важливим є не лише правильний розподіл фінансування для інсулінозалежних хворих. Основне завдання програми - запобігти хворобі, знизити ризики її ускладнень".

Нині в Україні зростає роль терапевта, сімейного лікаря, які повинні взяти на себе значну частину роботи з первинного виявлення та подальшого лікування хворих на цукровий діабет ІІ типу. Цього року планується затвердити та впровадити в клінічну практику оновлені протоколи лікування хворих на ЦД ІІ типу, які призначені насамперед для лікарів первинної та вторинної ланок надання медико-санітарної допомоги.

"Сьогодні Міністерством охорони здоров'я розроблені настанови для лікування пацієнтів із ЦД ІІ типу. Створена робоча група з питань розроблення настанов лікування хворих на діабет І типу. Значна робота здійснюється в напрямку профілактики ускладнень хвороби", - розповів головний позаштатний ендокринолог МОЗ України Микола Гульчій. Ці напрацювання, переконаний фахівець, мають на меті поліпшити рівень виявлення на пацієнтів із цукровим діабетом на ранніх стадіях; розробити чітку систему надання медичної допомоги хворим; сформувати основи мотивації пацієнта та лікаря у боротьбі з хворобою. А також, на його думку, мають працювати на формування свідомого ставлення громадян до профілактики діабету. Серед "золотих" правил запобігання хворобі, він називає, зокрема, дотримання основ здорового способу життя, відмова від шкідливих звичок, збалансоване харчування, помірні фізичні навантаження, контроль ваги тіла, а також щорічний аналіз крові "на цукор" та обов'язкове звернення до лікаря у разі погіршення стану здоров'я.

Вагомими є не лише клінічні практичні напрацювання у боротьбі з діабетом, а й наукові. У цьому напрямку активно співпрацюють фахівці Інституту ендокринології НАМН України та Інституту молекулярної біології і генетики НАН України. Сьогоднішнє підвищення ефективності лікування ЦД директор Інституту ендокринології НАМНУ Микола Тронько пов'язує із вдосконаленням методів трансплантації бета-клітин підшлункової залози, отриманих шляхом скерованого диференціювання стовбурових клітин, а також з генною терапією ЦД. Серед основних досягнень на шляху вивчення патогенезу ЦД ІІ типу він вважає нові підходи щодо проведення цукрознижувальної терапії. Протягом останніх років у клінічну практику лікування хворих на ЦД ІІ типу впроваджено принципово нові пероральні цукрознижувальні препарати. Нині активно розглядаються шляхи альтернативного введення інсуліну: назальний інсулін, інгаляційний інсулін, оральний інсулін.

 

У рамках Всеукраїнського тижня профілактики діабету, з 12 по 17 листопада, Міністерство охорони здоров'я у співпраці із Громадською радою при МОЗ України, головними управліннями охорони здоров'я в регіонах проводить інформаційно-просвітницькі та діагностичні заходи.

 

Підготовлено КЗОЗ «ЦПМСД Артемівської міської ради» за матеріалами Прес-служби МОЗ України

 

Пам'ятка щодо запобігання діабету.

Останні статті на сайті