Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 93 гостя.

Артемівське відділення Донецької ТПП

Ліцензування імпорту ліків до дефециту не призведе

Переглядів: 6239
22.02.2013 - 07:33

Згідно повідомлення Прес-служби Віце-прем`єр-міністра України, введення з 1 березня 2013р. ліцензування імпортних ліків буде відбуватися поступово і не спричинить негативних наслідків для пересічних громадян.  Про це під час брифінгу в Кабінеті Міністрів 13 лютого заявив Віце-прем’єр-міністр України Костянтин Грищенко.

«Ця норма вже майже 12 років працює в Європейському Союзі.  В Україні вона вступає в дію з 1 березня», - підкреслив Грищенко.

Віце-прем’єр-міністр заспокоїв громадян, що об’єктивних причин, за яких в українських аптеках виникне дефіцит імпортних ліків, немає. «Введення з 1 березня норми закону про ліцензування імпорту буде відбуватися поступово і цей механізм, який є простим і прозорим для імпортерів ліків, не повинен спричинити негативних наслідків для пересічних громадян. Уряд України тримає ситуацію із наявністю лікарських засобів в аптеках на постійному контролі. Це принципова позиція Уряду та Прем’єр-міністра України Миколи Азарова», - підкреслив К. Грищенко.

Окрім того, Віце-прем’єр-міністр поінформував, що ліцензування імпорту лікарських засобів є світовою нормою, яка гарантує якість, безпеку, ефективність та відповідність вимогам реєстраційного досьє кожної серії лікарського засобу.

«Зараз ситуація в Україні складається таким чином, що ввезення ліків здійснюється через ланцюг посередників – дистриб’юторів. Відповідно ціна ліків, які отримує пацієнт, може зростати в декілька разів. При цьому якість не гарантується жодним з суб’єктів господарювання в цьому ланцюгу. Дистриб’ютори лікарських засобів в Україні несуть відповідальність лише за їх зберігання та розподілення (дистрибуцію)», - зазначив він.

«Тому виникає питання: чому українські пацієнти повинні платити своїм здоров’ям за неякісні лікарські засоби та віддавати за ці препарати подекуди в 10 разів більше коштів, ніж фактично вони коштують в країні виробника?  Ліцензування імпорту — це, так би мовити, паспортизація постачальника, визначення особи, яка буде відповідати за «долю» лікарського засобу на українському фармринку», - зазначив Віце-прем’єр-міністр.

На думку Костянтина Грищенка, завдяки впровадженню процедури ліцензування імпорту питання гарантій якості препарату буде вирішуватись безпосередньо на території України, де і знаходитиметься уповноважена особа імпортера.

У свою чергу Голова Державної служби з лікарських засобів Олексій Соловйов наголосив на тому, що завдяки введенню ліцензування імпорту та прямим контрактам між виробниками та імпортерами без посередників будуть створені додаткові передумови для зниження цін на ліки. «Введення ліцензування з 1 березня створить додаткові передумови для зниження цін на лікарські засоби імпортного виробництва, або, принаймні, збереження їх на нинішньому рівні завдяки усуненню посередників», - підкреслив О. Соловйов.

Голова Держлікслужби також пояснив, що процес видачі ліцензій буде максимально спрощений. «З 1 березня ліцензія видаватиметься лише за заявою суб’єкта господарювання. Ні про які додаткові контролі якості в Законі про ліцензування не йдеться», - наголосив він.

Окрім того, Олексій Соловйов звернув увагу, що процес ліцензування є абсолютно зрозумілим для переважної більшості імпортерів ліків. «В процесі обговорення імпортери заявили, що процедура ліцензування імпорту ліків для них цілком зрозуміла та прийнятна, оскільки вона вже досить давно працює на території Європейського Союзу, а питання отримання цієї ліцензії в Державній службі України з лікарських засобів за спрощеним порядком – лише на підставі виключно заяви – буде простим та прозорим заходом», - підкреслив він.

Також провідні імпортери, за словами Голови Держлікслужби, мають на своїх складах запаси ліків на 3-4 місяці, і країна буде цілком забезпечена ліками іноземного виробництва. Олексій Соловйов запевнив, що Держлікслужба, як орган ліцензування, працюватиме 2 та 3 березня 2013 року для якнайшвидшого відпрацювання заяв та видачі ліцензії з імпорту лікарських засобів.

Інформаційна довідка щодо процедури ліцензування імпорту в країнах ЄС та США

О.В. Литвин, КЗОЗ “ЦПМСД Артемівської міської ради”
по матеріалам Прес-служб Віце-прем`єр-міністра та Держлікслужби України