Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 110 гостей.

Урядовий портал

Мітинг присвячений Дню українських миротворців

Переглядів: 4186
17.07.2013 - 06:17

21 травня 2013 року Кабінетом Міністрів України була прийнята постанова, метою якої є прийняття рішення про визначення 15 липня Днем українських миротворців з подальшим святкуванням його на державному рівні і вшануванням мужності і перемоги, зразкового виконання службових обов'язків, вірності присязі учасників миротворчих операцій та забезпечення збереження пам'яті славних героїв-миротворців, які загинули при виконанні обов'язків у складі миротворчого контингенту та миротворчого персоналу.

За даними Міністерства Оборони України майже за 20 років міротвоческой діяльності порядку 37 тисяч військовослужбовців Збройних Сил України брали участь у міжнародних миротворчих операціях. Близько 50 не повернулися живими.

За цей період Українські миротворці встигли взяти участь у міжнародних місіях ООН на території Лівану, Іраку, Афганістану, Анголи, Ліберії, Сьєрра-Леоне, Конго, Кот-д'Івуару, Судану, Грузії, колишньої Югославії та інших країн. З одного боку десятки тисяч українських солдатів і офіцерів пройшли через косовські міни, пустелі Близького Сходу і тропічну малярію, з іншого - отримали унікальну можливість послужити пліч-о-пліч з іноземними військовими, познайомитися з їх побутом і традиціями, а також відчути колорит тих країн , де наводила порядок ООН. У кожного залишилися свої спогади, фотографії, медаль "За службу в ім'я миру" і запорошений блакитний берет в шафі.

Сьогодні кожен живе своїм життям. Хто продовжує служити в Україні, хто звільнився. Але в пам'яті миротворців і донині живуть спогади про ці, нехай і не легкі, але дивовижні дні, поведені у миротворчих місіях ООН.

15 липня 2013 року в м.Артемівську біля пам'ятника воїнам-інтернаціоналістам вперше відбувся мітинг присвячений Дню українських миротворців.

В заході взяли участь учасники миротворчих операцій, афганці, депутати Артемівської міської ради, мешканці міста та ЗМІ. Усіх присутніх зі святом привітала секретар Артемівської міської ради Світлана Кіщенко.
Про початок миротворчої операції в Югославії розповів підполковник запасу, командир автомобільного взводу Олег Каламацьких. «Лякає невідомість. Зараз знаючи, як це було, мені було б легше прийняти рішення. Для мене в 1997 році це було робоче відрядження. Наше завдання було провести стабілізаційні дії за нашу ротацію, ми не допустили військових зіткнень», - додав військовий лікар, підполковник медслужби в Югославії Микола Кандибка.

Пам'ятні медалі миротворцям вручив голова Союзу ветеранів Афганістану Вікентій Тумилович.

Підполковник запасу, ветеран Афганістану Сергій Благовісний виконав для присутніх кілька пісень.

Хвилиною мовчання миротворці вшанували пам'ять загиблого в 1996 році в Боснії і Герцеговині Юрія Пожуєва і загиблого в Сьєрра-Леоне Руслана Лябаха, батькам яких вручили невеликі подарунки.

У Артемівську проживає близько 150 учасників різних миротворчих операцій частина з них прийшла сьогодні до пам'ятника, щоб зустрітися з товаришами і товаришами по службі.

15 липня 2013 року в м.Артемівську біля пам'ятника воїнам-інтернаціоналістам вперше відбувся мітинг присвячений Дню українських миротворців.15 липня 2013 року в м.Артемівську біля пам'ятника воїнам-інтернаціоналістам вперше відбувся мітинг присвячений Дню українських миротворців.15 липня 2013 року в м.Артемівську біля пам'ятника воїнам-інтернаціоналістам вперше відбувся мітинг присвячений Дню українських миротворців.