Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 284 гостя.

ExportUA

Про місто в роки окупації дізналися учні артемівських шкіл

Переглядів: 4605
21.10.2013 - 14:19

16 жовтня 2013 року на базі загальноосвітньої школи I-III ступенів № 18 відбулася зворушлива зустріч з представником еколого-культурного центру «Бахмат» Світланою Сікваровою і старшим науковим співробітником Артемівського краєзнавчого музею Ігорем Корнацьким. На зустріч були запрошені вчителі історії та учні 11-х класів, які недавно закінчили вивчення теми «Друга світова війна». Вони уважно слухали розповідь і дивилися моторошні кадри фільму про двадцять два місяці німецької окупації Артемівська. Світлана Миколаївна та Ігор Аркадійович розповіли  дітям про роботу, яку вони провели разом з міською та районною громадськістю, збираючи спогади артемівців про страшний період окупації, звірства фашистів, про дітей війни, які випробували на собі всі жахи нацистського режиму.

Цікавим було спілкування з 90-літньою Ганною Кібкало, яка працювала акушеркою в артемівській лікарні під час окупації міста. Вона розповіла про окремі епізоди свого життя при німцях, про бомбування, знущання над дітьми. І наголосила, що, незважаючи на труднощі, наше місто і люди вистояли.

Учениця 11-А класу ЗОШ № 18 Вікторія Блажко розповіла присутнім про свого прадіда Василя Єну, про його бойові нагороди, показала фотографії нагородних документів. Вікторія прочитала вірш прадіда з фронту, показала присутнім Орден Червоної Зірки, на якому є вм'ятина від кулі. Саме орден врятував життя молодому бійцю.

Матеріал про період окупації Артемівська, який вдалося зібрати, опублікований у книзі «Заповідаємо вам пам'ять» (автори С. Сікварова, І. Корнацький), до якої увійшла і стаття учня 11-А класу ЗОШ № 18 Владислава Василишина. Примірники книги були подаровані делегаціям від кожної школи.

Хочеться вірити, що наші діти продовжать збір матеріалів про Артемівськ в роки окупації і зроблять все можливе для збереження історичної пам’яті.

Про місто в роки окупації дізналися учні артемівських шкілПро місто в роки окупації дізналися учні артемівських шкіл