Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 162 гостя.

Медики наголошують на необхідності дотримання заходів профілактики ГРВІ

Переглядів: 2926
21.10.2014 - 10:44

За прогнозами ВООЗ та дослідженнями ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб імені Л.В. Громашевського НАМН України», у епідемічному сезоні 2014–2015 років на території країни прогнозується одночасна активність вірусів грипу А(Н3N2), подібного до штаму A /Техас/50/2012(Н3N2); А(H1N1), подібного до A/California/7/2009 (H1N1) pdm09, а також вірусу грипу, подібного до штаму B/Massachusetts/2/2012 (лінія Ямагата).

Незважаючи на передчасне похолодання, ситуація є стабільною, цьогорічні показники поки що не перевищують сезонні коливання. Тим не менш, медики радять уважніше поставитись до свого здоров’я в осінній сезон, аби уникнути гострих респіраторно-вірусних інфекцій.

 Щоб запобігти захворюванню, лікарі рекомендують дотримуватись певних правил:
  • уникати скупчень людей - аби зменшити вірогідність контактів із хворими;
  • користуватися одноразовими масками при необхідності - щоб захистити себе чи оточуючих від зараження;
  • регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання - як у домашніх, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси й бактерії, що можуть залишатися активними впродовж годин після перебування у приміщенні хворої людини;
  • повноцінно харчуватися, висипатися та уникати перевтоми - для підвищення опірної здатності організму. Це збільшить шанси запобігти як зараженню, так і важким формам хвороби та її ускладненням;
  • дотримуватись правил особистої гігієни – частіше мити руки, перебуваючи у місцях великого скупчення народу, користуватися вологими антисептичними серветками та спреями, намагатись використовувати одноразові паперові рушники.

Наголошуємо, що найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу є вакцинація, яка захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною і ефективною, не містить живих вірусів, а тільки їх частки (антигени).

Станом на 3 жовтня 2014р. на території України зареєстровано та внесено до Держреєстру лікарських засобів України 11 медичних імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики грипу, штамовий склад яких щорічно звіряється з рекомендаціями ВООЗ на поточний епідемічний сезон.

Найкраще вакцинацію проводити напередодні грипозного сезону (у вересні-жовтні). Якщо такої можливості немає, вакцинуватися можна і впродовж всього сезону. Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу.

Підготовлено КЗОЗ «ЦПМСД Артемівської міської ради»
по матеріалах Прес-служби МОЗ України

Останні статті на сайті