Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 106 гостей.

Баннер Донецкой торгово-промышленной палаты

Чи є особливості у складанні та реєстрації податкових накладних в ЄРПН платниками податків з місцем реєстрації на території проведення антитерористичної операції, та у формуванні податкового кредиту їх контрагентами?

Переглядів: 792

Згідно з пунктом 201.1 статті 201 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи, та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН).

Зокрема, відповідно до пункту 201.10 статті 201 Кодекс при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов'язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в ЄРПН та надати покупцю за його вимогою.

Податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до складу податкового кредиту.

Крім того, підставою для нарахування сум ПДВ, що відносяться до складу податкового кредиту без отримання податкової накладної, можуть бути документи, визначені у пункті 201.11 статті 201 Кодексу.

Відповідно до пункту 198.6 статті 198 Кодексу не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв'язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними, митними деклараціями чи іншими документами, передбаченими пунктом 201.11 статті 201 Кодексу.

Форма та порядок заповнення податкової накладної затверджені наказом Міністерства фінансів України від 22.09.2014 № 957, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 13.10.2014 за № 1235/26012.

Правила реєстрації податкових накладних в ЄРПН встановлені Порядком ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 року № 1246.

При цьому  Кодексом не передбачено особливих умов для складання та реєстрації в ЄРПН податкових накладних платниками податків з місцем реєстрації на території проведення антитерористичної операції, а також для формування податкового кредиту їх контрагентами .

Таким чином, платник податку - покупець (отримувач) товарів/послуг має право на включення сум податку до складу податкового кредиту на підставі:

податкової накладної, належним чином оформленої та зареєстрованої в ЄРПН;

інших документів, передбачених пунктом 201.11 статті 201 ПКУ.

Якщо операції платника податку з придбання товарів (послуг) не підтверджені отриманими від продавця таких товарів (послуг) податковими, накладними, зареєстрованими в ЄРПН, суми ПДВ за такими операціями не можуть бути включені до складу податкового кредиту.