Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 117 гостей.

Сайт Артемівської міської централізованної бібліотечної системи

На Луганщині засуджено диверсанта, який готував теракти в Сєверодонецьку

Переглядів: 553

Сєверодонецький міський суд виніс вирок члену диверсійної групи, що готувала терористичні акти проти українських військових та мирних жителів під час святкування у місті Дня Незалежності. 24 серпня 2014 року групу знешкодили українські військові та співробітники Служби безпеки України.

Терористи переховувалися в лісовій зоні під Сєверодонецьком. При затриманні вони вчинили опір, тому двох із них було знищено. Одного з диверсантів затримали 24 серпня, решту учасників групи – через кілька днів.

Бойовик виявився мешканцем Новоайдарського району, який приєднався до терористів у травні 2014 року. Спочатку він охороняв будівлі, захоплені бойовиками, та збирав розвіддані про місця дислокації підрозділів ЗСУ. Згодом увійшов до складу диверсійної групи, створеної для терористичної діяльності на території Луганщини.

Добре орієнтуючись на місцевості, він підшукав місце в Пісчанівському лісництві, де й розташувалася диверсійна група. У лісництві диверсанти розмістили перевалочний пункт, біля якого виставили секрети та спорудили спеціальні місця для зберігання зброї та вибухівки.

Слідчі СБУ ретельно задокументували хронологію дій терористів. До 21 серпня шестеро членів групи добували інформацію про місця розташування підрозділів сил антитерористичної операції та розробляли плани терактів. 22 серпня до них приєдналися ще троє диверсантів, які привезли велику кількість додаткової зброї, боєприпасів та вибухівки. У планах злочинців було знищення правоохоронців, що дислокувалися в передмісті Сєверодонецька, теракти в самому місті в День Незалежності, диверсії на залізниці.

Однак, на слід терористично-диверсійного формування вийшли українські військові. За декілька годин до запланованої терористичної акції групу було знешкоджено. У розгромленому таборі диверсантів правоохоронці вилучили гранатомети, вогнемети «Шмель», гранати Ф-1 та РГД-5, автоматичну зброю, вибухівку, медичні препарати та військові продовольчі набори російського зразка.

Слідство довело скоєння терористом низки злочинів, у тому числі його участь у незаконному збройному формуванні (ст. 260 Кримінального кодексу України) та у діяльності терористичної організації (ст. 258-3), організація підготовки до вчинення терористичного акту за попередньою змовою групою осіб (ст. 14 та ст. 258), незаконне придбання, носіння та зберігання вогнепальної зброї, боєприпасів, вибухових речовин (ст. 263).

Терориста засуджено до дев’яти років позбавлення волі.

Прес-центр СБ України