Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 120 гостей.

Баннер Донецкой торгово-промышленной палаты

Профілактика гострих кишкових інфекцій

Переглядів: 2986

Джерелом інфекції при ГКІ є хворі люди, бактеріо- та вірусоносії. Фекально-оральний механізм передачі інфекції здійснюється трьома шляхами: харчовим - під час споживання забруднених продуктів, що містять збудник або його токсини; водним - у рази вживання некип’яченої води або при ковтанні води під час купання у відкритих водоймах; контактно-побутовим - через брудні руки або предмети побуту.

В м. Бахмуті та  районі, як і в усьому світі, гострі кишкові інфекції (ГКІ) займають особливе місце серед інфекційних хвороб, за своєю розповсюдженістю поступаються місцем лише респіраторним захворюванням. Рівень захворюваності на ГКІ дітей у 2,5-3 рази вищий, ніж у дорослих, при цьому половина зареєстрованих випадків захворювань припадає на дітей раннього віку (до 3-х років).

ГКІ можуть викликати, як патогенні та умовно-патогенні бактерії, так і віруси, причому на сьогодні на перший план виходять секреторні діареї, збудниками яких є ротавіруси, які становлять 60-80% в структурі ГКІ серед дітей перших трьох років життя.

У м. Бахмуті та районі  переважає харчовий шлях зараження на ГКІ. За даними епіданамнезу більшість хворих пов'язує своє захворювання з вживанням харчових продуктів (м'яса та м’ясопродуктів, молока, молокопродуктів і страв, що їх містять, курячих яєць, і страв, в склад яких входять яйця, овочів, фруктів, ягід).

Ймовірно, що більшість харчових продуктів, які вживали захворілі не пройшли достатню термічну обробку або зберігалися при порушенні умов чи термінів зберігання. Часто вживання немитих овочів, фруктів може спричинити виникнення захворювання.

Ковтання води, полоскання рота при купанні у відкритих водоймах також загрожує гострими кишковими захворюваннями. Водойми (особливо ставки) можуть бути забруднені нечистотами, які змиваються з ґрунту дощами.

Роль мух та тарганів у розповсюдженні гострих кишкових захворювань загальновідома. Мухи, таргани переносять велику кількість мікробів, які потрапляють на продукти харчування, посуд і т.д. у випадку коли до них є вільний доступ цих комах.

Друге місце по розповсюдженості  займає контактно-побутовий шлях передачі інфекції, адже ГКІ недарма називають “хворобою брудних рук”. Хвора людина або бактеріоносій, не дотримуючись правил особистої гігієни, забруднюють харчові продукти, посуд, предмети побуту, що оточують їх, тим самим створюють небезпеку зараження оточуючих.

Інкубаційний період при різних ГКІ може коливатися від 2 годин (при харчових токсикоінфекціях) до 7 діб. З'являються характерні клінічні ознаки захворювання: загальна слабкість, блювота, біль в животі, пронос, підвищення температури.

Загальні рекомендації щодо хворого

При появі клінічних ознак хвороби потрібно негайно звернутися до лікаря, це дасть можливість поставити правильний діагноз та отримати своєчасне лікування: ні в якому разі не слід займатися самолікуванням.

Після госпіталізації хворого у вогнищі інфекції (домашньому або в ДНЗ, санаторії, тощо) повинна бути проведена заключна дезінфекція, з застосуванням рекомендованих дезінфекційних розчинів, постільна та натільна білизна хворого знята на знезаражена методом кип’ятіння. Якщо хворий залишився вдома у вогнищі повинна проводитися щоденна поточна дезінфекція. Необхідно максимально відокремити хворого від оточуючих та встановити за ними медичний нагляд протягом 7 днів.

Щоб запобігти виникненню гострих кишкових інфекцій слід неухильно дотримуватися простих правил:

НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних ociб.

  • НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання. Для пиття i приготування їжі використовувати воду питну в герметично упакованих місткостях або з централізованих джерел водопостачання.
  • НЕ допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання.
  • НЕ вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності.
  • НЕ вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.

 В домашніх умовах завжди дотримуватись технології приготування їжі, особливо це стосується м'ясних страв та страв з яєць.

 Пам'ятайте - тільки достатня термічна обробка страви може запобігти виникненню захворювання.

 При купівлі харчових продуктів та напоїв обов'язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки у cnoci6 зазначений на упаковці та у встановлений термін.

При здійсненні подорожі не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні).

 На відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо).

 Не готувати продукти з запасом. Приготовлені страви з м'яса, молока бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути повторно термічно оброблені.

При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою. При споживанні дітьми - обдати окропом.

Зберігати продукти від мух.

Не порушувати терміни зберігання швидкопсуючих продуктів, дотримуватись умов їх зберігання (в холодильнику при температурі +2°С до +6°С) виключити сусідство сирих та варених продуктів.

Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов'язково мити руки з милом.