Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 129 гостей.

Донецька обласна державна адміністрація

Всесвітній день запобігання вродженим вадам розвитку

Переглядів: 2242

Вроджені вади розвитку (ВВР) - головна причина малюкової смертності в розвинутих країнах світу.

Мета цього Дня у всьому світі - покращити поінформованість суспільства про причини ВВР, запровадити програми первинної профілактики ВВР, розширити мережу інформаційних ресурсів і служб з опіки хворих та їхніх родин.

Проблеми, пов'язані з ВВР, особливо актуальні в Україні. Популяційний моніторинг ВВР за міжнародними стандартами, який проводиться понад 15 років у Рівненській, Волинській, Хмельницькій областях, щорічно виявляє понад 1500 уражених вадами немовлят. ВВР є причиною біля 25% випадків малюкової (у віці до 1 року) смертності (у Рівненській області це біля 40 дітей щороку).

Багато ВВР можна попередити. Так, 50% вад неврадьної трубки (ВНТ) можна запобігти з допомогою фортифікації (збагачення) борошна фолієвою кислотою (вітаміном В9), яка не проводиться в Україні.  Треба зауважити, що частота ВНТ в Україні є найвищою у Європі. За 2000-2015 рр. у Рівненській, Хмельницькій та Волинській областях зареєстровано 1276 випадків ВНТ, із яких щонайменше 650 могли б народитися здоровими за умови запровадження в Україні фортифікації борошна фолієвою кислотою. За підрахунками експертів, завдяки фортифікації борошна фолієвою кислотою в Україні щорічно можна було б запобігти 800 випадкам ВНТ, а значить врятувати від смерті і пожиттєвої інвалідності 800 дітей! Профілактика ВНТ є економічно вигідною, адже витрати на фортифікацію борошна фолієвою кислотою є в 20 разів меншими від витрат на медичну опіку. В Україні вже виробляється фортифіковане фолієвою кислотою борошно, але лише на експорт. Впровадження обов’язкового збагачення борошна фолієвою кислотою в Україні є життєво необхідним, можливим та невідкладним.

Пренатальний вплив алкоголю є однією з найчастіших причин порушення розумового розвитку дітей. Наші дослідження свідчать, що понад 3% вагітних жінок вживають алкоголь у значних дозах, що може призвести до ураження дитини ще до народження. Діти з алкогольним синдромом плода (АСП) є під загрозою соціального сирітства, бо 41% з них потрапляє в Будинки дитини. Діти із АСП часто помирають, не досягнувши 1-річного віку (7,1 %)!

Іонізуюча радіація вважається одним із вагомих факторів, які спричиняють виникнення ВВР. Для України ця обставина є дуже актуальною у зв'язку із наслідками Чорнобильської катастрофи.

Нещодавно вийшов з друку збірник наукових статей «Вроджені вади розвитку. Полісся. Чорнобиль» під редакцією професора В. Вертелецького. У цьому виданні піднімаються питання щодо наслідків впливу несприятливих екологічних факторів на здоров'я дітей і матерів, а також розглядаються шляхи профілактики ВВР.

Слід зазначити, що Всеукраїнське Лікарське Товариство та Світова Федерація Українських Лікарських Товариств, МБФ «ОМНІ-мережа для дітей», депутати Верховної Ради Олег Березюк та Іван Мірошниченко привертають увагу українського суспільства до епідемії вад невральної трубки, якій можна запобігти. Їх ініціативу із запровадження обов'язкового збагачення борошна фолієвою кислотою (вітаміном В9) вже підтримали обласні, районні, міські ради в багатьох регіонах і надіслали відповідні звернення до Верховної Ради і Кабінету Міністрів України.