Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 112 гостей.

 Краеведческий музей г. Артемовск

Інформація батькам новонароджених та особам, які доглядатимуть дитину з ознаками жовтяниці

Переглядів: 2687

Під час своєї роботи дільничні лікарі-педіатри часто стикаються з питаннями батьків дітей першого місяця життя щодо жовтяниці новонароджених. Враховуючи, що така жовтяниця може бути небезпечною для дитини, для профілактики та зниження частоти можливих важких наслідків пропонуємо інформацію, згідно клінічного Протоколу, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я України.

Що таке жовтяниця?

Жовтяниця – це жовтяничне забарвлення шкіри та видимих слизових. Жовтяниця новонароджених характерна для більшості дітей. В зв’язку з фізіологічною особливістю в новонародженої дитини масово руйнуються еритроцити, внаслідок чого підвищується рівень білірубіну в крові, цей білірубін перетворюється в печінці дитини та виводиться зі стільцем та сечею. В зв’язку з тим, що печінка дитини ще незріла і не може повністю справитися із усім навантаженням з’являється  жовтяниця новонароджених.

Таким чином, поява жовтяничного забарвлення шкіри дитини в перші кілька днів життя є звичайною для більшості дітей.

Чи небезпечна жовтяниця новонародженого?

Визначають два види жовтяниці. Перший вид жовтяниці визначають як „фізіологічну жовтяницю”, і вона є звичайним станом для більшості новонароджених дітей. Звичайно вона проявляється протягом перших 3-5 діб життя і триває до періоду дозрівання печінки (від 14 до 21 діб життя). Цей вид жовтяниці не є небезпечним для дитини.

Однак, в деяких ситуаціях може утворюватися надто велика кількість білірубіну в крові дитини, що може бути небезпечним для неї. Такий стан визначають як „патологічну жовтяницю”. В даному випадку рівень білірубіну в крові піднімається до високих цифр, що може призвести до ураження клітин головного мозку. Ураження головного мозку призводить до  зниження активності дитини, в деяких випадках – до судом. Патологічна жовтяниця може також призвести до глухоти, церебрального паралічу та до затримки розумового розвитку дитини. 

Як лікується жовтяниця новонародженої дитини?

Під час перебування в пологовому будинку, коли в новонародженої дитини з’являються ознаки жовтяниці, медичні працівники проводить повне клінічне обстеження дитини та аналізи крові з метою виявлення причини жовтяниці та вирішують, чи необхідне лікування цієї жовтяниці.

Одним з шляхів зниження рівня білірубіна в дитини є вплив світлом на шкіру; це називається фототерапія. Вона проводиться під наглядом медичних працівників

В тяжких випадках дитина може потребувати обмінної трансфузії крові.

Що може зробити жовтяницю новонародженого небезпечною для дитини?

Жовтяниця може стати небезпечною для дитини, в якої є наступні фактори ризику:

  • Народження до 37 тижнів гестації
  • Вага при народженні менш ніж 2500,0 г
  • Несумісність груп крові та резус-фактору дитини та матері
  • При проявах інфекції
  • При наданні реанімаційної допомоги при народженні

Після виписки з лікарні, в яких випадках слід звертатися по медичну допомогу у разі жовтяничного забарвлення шкіри дитини?

Якщо у Вашої дитини розвинеться будь-який із наступних симптомів:

  • Відмова від грудного вигодовування або годування із пляшечки
  • У дитини з’явилися в’ялість або сонливість
  • Втрата ваги більше 10% від ваги при народженні
  • У дитини пожовтіли кінцівки, ступні та долоні
  • Жовтяниця зберігається без тенденції до зменшування в доношеної дитини після 14 дня життя, а в недоношеної – після 21 дня життя

ОБОВ’ЯЗКОВО зверніться до свого дільничного лікаря-педіатра або сімейного лікаря. Лікар проведе клінічний огляд дитини для визначення важкості жовтяниці та необхідності лікування.

 

Підготовлено КЗОЗ «ЦПМСД Бахмутської міської ради»
згідно клінічного Протоколу «Жовтяниця новонароджених»