Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 121 гість.

ExportUA

Проблема «тіньової» заробітної плати

Переглядів: 1268

В даний час легалізація тіньової зайнятості та прихованих форм оплати праці, підвищення рівня заробітної плати та створення умов для своєчасної її виплати залишається одним з основних завдань у сфері соціально-трудових відносин.

Проблема «тіньової» заробітної плати - одна з актуальних і гострих по всій країні. Під тіньовою заробітною платою розуміється виплата працівникам, які не враховується при оподаткуванні, - це заробітна плата, яка видається в «конвертах» або промисловими та продовольчими товарами. Значне число організацій малого і середнього бізнесу, не бажаючи сплачувати податки з фонду оплати праці в повному обсязі, більшу її частину, виплачують, не відображаючи в бухгалтерських документах, або виплачують повністю в конвертах, тобто для таких працівників в майбутньому можливі складності у нарахуванні пенсії, або нарахування мінімального її рівня.

Приховування сум реально виплачуваної заробітної плати, заниження роботодавцями суми страхових внесків, що перераховуються до Пенсійного фонду, веде до порушення конституційних прав громадян на отримання трудових пенсій в повному обсязі. «Тіньова» заробітна плата не забезпечує соціальної захищеності найманих працівників. Поширеною є проблема, коли роботодавці використовують працю найманих працівників без оформлення трудових договорів, тим самим роботодавець позбавляє своїх співробітників заслуженого пенсійного забезпечення. А самі громадяни, погоджуючись з такою формою розрахунків за працю, позбавляють себе, в свою чергу, можливості оплати лікарняних листів та інших видів виплат і в перспективі можуть розраховувати тільки на мінімальні пенсії, тому що при нарахуванні будь-яких виплат враховуються тільки офіційні дані, представлені роботодавцями.

Зокрема, у такого працівника не йде трудовий стаж, у тому числі пільговий трудовий стаж, який необхідний для ряду категорій працівників для дострокового отримання трудової пенсії по старості.

Працівник також не захищений від травматизму і професійних захворювань, тому що він виключається зі сфери дії Закону «Про обов'язкове соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань». Він позбавляється гарантованого мінімального розміру оплати праці: роботодавець може платити стільки, скільки він захоче, або не платити зовсім, тобто немає ніяких гарантій не тільки у майбутньому, а й у сьогоднішньому дні.

Отже, не офіційне працевлаштування – проблема не тільки держави, але і самих працівників. Про майбутнє треба думати все сьогодні.