Бахмутський Вісник 2016

ОСББ


Комунальний заклад охорони здоров’я «Центр первичной медицинской (медико-санитарной) помощи Бахмутского городского совета»


Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Програма  «місцевих стимулів» для медичних  працівників на території  Артемівської  міської ради на 2012-2017 роки


Конкурс на посади керівників закладів культури

Хто онлайн

Зараз на сайті 1 користувач та 14 гостей.

Користувачі на сайті

  • admin

Рекомендуємо

Школа мистецтв м.Артемівська

Щодо використання тари та посуду з полімерних матеріалів
Просмотров: 94

На сьогоднішній день населенням, як у побуті так і в громадському харчуванні, широко використовується полімерна тара та посуд. Необхідно  знати що таке полімерний посуд та чітко розуміти, як його використовувати.

Для виробництва полімерної тари та посуду найчастіше  використовуються: поліетилен (ПЕ), поліпропілен (ПП), полістирол (ПС), полівінілхлорид (ПВХ),  поліетилентерефталат (ПЕТФ), меламін (Melamin).

Полістирол ( ПС). Посуд із полістиролу в основному призначений  для  холодних харчових продуктів.

Поліпропілен (ПП) має дві основні переваги (в  порівнянні  з  полістиролом)  міцність  та  високу  екологічну  чистоту.  На  відміну  від полістиролу, поліпропілен  рекомендовано до  застосування  в  якості  виробництва посуду  та  упаковки  для  дитячого  харчування.  Крім  того, температура плавлення ПП-140°С проти 80°С для ПС.

Тому ПП  - посуд можна використовувати для підігрівання.

Поліетилентерефталат  (ПЕТФ) - використовується  для  виробництва  ПЕТ тари ( для фасування рослинної олії, соусів, фруктових соків, кисломолочних продуктів, мінеральних вод, газованих напоїв, пива, квасу, парфумерії, побутової хімії, фармацевтичної продукції).

 Полівінілхлорид (ПВХ) - використовується  для  виготовлення  плівок, призначених  для пакування харчових  продуктів. Володіє  високою  повітропроникністю,  стійкий   до  жирів,  кислот  та  лугів. 

Поліетилен (ПЕ) — використовується  для  виробництва плівок  для  пакування  харчових  продуктів. Плівки  з  поліетилену  мають  високу  прозорість, жиростійкість, високу міцність зварного шву.

Меламін (Melamin). Особливу небезпеку для здоров’я людини представляє посуд з меламіну.  Меламіновий посуд має напис Melamin, або мелсаж. Але маркування може й не бути.  Він легкий, не б’ється, легко миється. За зовнішнім виглядом його можна сплутати з посудом зі спеціального побутового скла. Щоб не помилитися, радимо узяти в руки по тарілці з меламіну й скла або фарфору. За вагою меламіновий посуд виявиться набагато легшим. А якщо по ньому постукати дерев’яною паличкою, то він (на відміну від скляного посуду, який «відповість» дзвінко) видасть глухий, тріскучий, «мертвий» звук. Встановлено негативний вплив посуду з меламіну на здоров’я людини, в результаті чого використання такого посуду було заборонено у контакті з першими та гарячими стравами. До складу цього пластика входить формальдегід, який розчиняється з їжею і може завдати серйозної шкоди шлунково-кишковому тракту. Він впливає також на центральну нервову систему і дихальні шляхи. Отруєння відбувається поступово, провокує рак, екземи, руйнує печінку, селезінку, нирки.

Споживачу потрібно знати, що при  використанні  посуду та  полімерної  тари  слід звертати  увагу  на   маркування,  яке  вказує  на  матеріал з  якого виготовлено продукцію  та  її призначення.

Підготовлено Бахмутською районною філією ДУ «Донецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України»


Пошук

Калькулятор енергоефективності
Калькулятор енергоефективності
Програма  державної  підтримки  населення,  ОСББ  та ЖБК до впровадження енергоефективних заходів

Актуально