Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 114 гостей.

Офійний сайт Соледарської міської ради

НЕОФОРМЛЕНИЙ ПРАЦІВНИК РИЗИКУЄ ЗАЛИШИТИСЯ БЕЗ ПРАВА НА ОТРИМАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПІЛЬГ ТА ВИПЛАТ

Переглядів: 883

На сьогоднішній день питання детінізації та легалізації заробітної плати залишається найактуальнішим. Дуже важливо, щоб громадяни усвідомили, що їх згода отримувати зарплату в «конвертах» позбавляє їх соціального захисту.
11 жовтня вступив в дію Закон України «про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій». Згідно з цим документом, з 1 січня 2018 року право на пенсію у 60 років чоловіки будуть мати при наявності стажу не менше 25 років. За жінками зберігається вікова градація виходу на пенсію, передбачена ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Вже з 2018 року це стосуватиметься жінок у віці 58, 6 років. Діапазон необхідного стажу щороку збільшуватиметься на 12 місяців до досягнення 35 років у 2028 році. З 1 січня 2018 року особи, які мають стаж від 15 до 25 років будуть мати право виходу на пенсію у 63 роки.
За наявності з 1 січня 2019 року стажу 15 років, але не менше 16 років призначення пенсії може бути у 65 років.
Отже, право на призначення пенсії та вік, з якого це право настане, напряму залежить від страхового стажу.
Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Тобто, якщо з якихось причин роботодавець не сплачує внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за своїх найманих працівників (причиною може бути і виплата заробітної плати у «конвертах» без сплати страхових внесків, і нарощування заборгованості як з виплати заробітної плати, так і зі сплати страхових внесків), то періоди, за які не сплачені внески, «випадають» із страхового стажу найманого працівника та не включаються в заробіток для розрахунку розміру пенсії.
Неоформлений офіційно працівник ризикує залишитися без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою, особливо при нарахуванні пенсії та здійсненні перерахунків пенсій у подальшому.
Однією з цілей реформування пенсійної системи є розвиток у кожного громадянина відчуття відповідальності за своє майбутнє. Пенсійне реформування дасть можливість працездатним громадянам брати активну участь в добровільному пенсійному страхуванні, щоб підготуватися до виходу на пенсію і забезпечити собі благополучну старість.