Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 1 користувач та 102 гостя.

Баннер Донецкой торгово-промышленной палаты

Про застосування коефіцієнта рентабельності гірничого підприємства при обчисленні податкових зобов’язань з плати за користування надрами

Переглядів: 1065

Лист Міндоходів України вiд 07.07.2014 р. № 16034/7/99-99-15-04-01-17

ГУ Міндоходів в областях, м. Києві,
Міжрегіональному ГУ Міндоходів — ЦО з обслуговування великих платників

Міністерство доходів і зборів України направляє для використання у роботі рекомендації із застосування коефіцієнта рентабельності гірничого підприємства для обчислення податкових зобов’язань з плати за користування надрами для видобування корисних копалин (далі - Плата) згідно зі змінами до ст. 263 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), внесеними Законом України від 27 березня 2014 року № 1166-VII "Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні" (далі - Закон).

Законом розширено коло платників Плати за рахунок землевласників та землекористувачів (крім суб’єктів підприємництва, які відповідно до законодавства зареєстровані як фермерські господарства), що провадять господарську діяльність з видобування підземних вод на підставі дозволів на спеціальне водокористування (пп. 263.1.5 п. 263.1 ст. 263 Кодексу).

Суб’єкти господарювання, що здійснюють видобування корисних копалин, у тому числі й підземних вод, умовно можуть бути поділеними на чотири категорії платників Плати.

До трьох перших категорій належать платники Плати, які провадять господарську діяльність з видобування підземної води на підставі спеціального дозволу на користування ділянкою надр.

Платники Плати, що провадять господарську діяльність з видобування корисних копалин в межах ділянок надр, геолого-економічна оцінка запасів корисних копалин в межах яких виконана не пізніше ніж 5 років від моменту виникнення податкових зобов’язань з Плати, обчислюють податкові зобов’язання з Плати із застосуванням коефіцієнта рентабельності гірничого підприємства, що визначений у протоколах Державної комісії України по запасах корисних копалин, для мінеральної сировини, видобутої з таких ділянок надр.

Платники Плати, що провадять господарську діяльність з видобування корисних копалин в межах ділянок надр, геолого-економічна оцінка запасів корисних копалин в межах яких виконана раніше ніж 5 років від моменту виникнення податкових зобов’язань з Плати, обчислюють податкові зобов’язання з Плати із застосуванням коефіцієнта рентабельності гірничого підприємства, що дорівнює трикратному розміру облікової ставки Національного банку України.

Платники Плати, що провадять господарську діяльність з видобування корисних копалин в межах ділянок надр на етапі геологічного вивчення і, таким чином, не завершили геолого-економічну оцінку запасів ділянки надр, а також платники Плати, що провадять господарську діяльність з видобування підземних вод на підставі дозволу на спеціальне водокористування, обчислюють податкові зобов’язання з Плати із застосуванням зазначеного у листі Державної комісії України по запасах корисних копалин від 25.06.2014 № 421/07 коефіцієнта рентабельності гірничого підприємства - 15 відсотків.

Зобов’язуємо поінформувати платників Плати про порядок застосування коефіцієнта рентабельності гірничого підприємства при обчисленні податкових зобов’язань з плати за користування надрами у 2014 році.