Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 97 гостей.

 Краеведческий музей г. Артемовск

Відпускні за минулі періоди

Переглядів: 863
Питання: 

Який розмір єдиного внеску застосовувати при нарахуванні відпускних у лютому 2016 р. за 2013 — 2015 рр.?

Відповідь: 

Частиною другою ст. 9 Закону про ЄСВ визначено, що обчислення єдиного внеску здійснюється на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які згідно із цим Законом нараховується єдиний внесок.

При цьому частиною четвертою вищезазначеної статті передбачено, що обчислення єдиного внеску за минулі періоди здійснюється виходячи з розміру єдиного внеску, що діяв на день нарахування (обчислення, визначення) заробітної плати (доходу), на яку відповідно до цього Закону нараховується єдиний внесок.

Водночас у ст. 4 Закону про ЄСВ із переліку платників єдиного внеску виключено, зокрема, найманих працівників. Крім того, у ст. 8 цього Закону відбулися зміни, а саме скасовано розміри єдиного внеску, які застосовувалися до сум нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, що включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, в частині утримань із сум такої заробітної плати.

Отже, оскільки нарахування відпускних за 2013 — 2015 рр. у бухгалтерських документах відбувається у лютому 2016 р., слід застосовувати розмір єдиного внеску, який діє на момент нарахування, тобто 22%. При цьому утримання із сум нарахованих відпускних не здійснюється.